2020. május 1., 11:26

A Dunaszerdahelyi járásban is lezajlottak az alapiskolai beíratások, több lesz a kiselsős

Az alapiskolákba való kis elsősök beíratása idén rendhagyó módon, online zajlott a koronavírus-járványra való tekintettel, ugyanis a mostani helyzetben nagyon fontos a meghatározott óvintézkedések betartása. Az iskolaigazgatók véleménye szerint azonban talán ez a forma még kényelmesebb és gyorsabb is volt a szülők, gondviselők számára. A Dunaszerdahelyi járásban működő magyar iskolákban jelentős emelkedést tapasztaltak az intézmények vezetői, illetve a települések polgármesterei.

beíratások
Fotó: Pongrácz Lajos Alapiskola

A dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója, Masszi János a ma7-nek elmondta, hogy minden információt elektronikusan közöltek a szülőkkel, ám az online jelentkezést eleinte kissé nehézkesnek találták. A végére mindenki belelendült, ugyanis sokkal könnyebben zajlott az egész folyamat, mint ha személyesen intézték volna.

A beíratások első napján azonnal 15 gyermeket írattak be szüleik, a nap végén pedig 64 volt a diákok száma. A végső adat szerint 110 kis diák látogatja majd az iskola három első osztályát. 

Iskolánkban nagy hagyománya van a beíratásoknak, szeretjük a valós kontaktust mind a szülőkkel, mind ugye a gyermekekkel. Tudunk személyesen kérdezni, lehetőségeket javasolni, ha például a szülő a gyermek iskolahalasztásán gondolkodik. Ez a helyzet sajnos megnehezítette a személyes érintkezést, de így is abszolváltuk a beíratásokat.”

Az igazgató elmondása alapján az online eljárás egyébként zavartalanul zajlott, egy-két e-mail érkezett csupán a halasztások kérelmével kapcsolatosan.

Más kérdés egyébként a jelentkezés és más a belépés, állítja az igazgató. Minden bizonnyal lesznek változások az új iskolai év megkezdése előtt, hiszen minden évben van némi különbség, amelyet előre bizony nem láthatnak.

vámbéry alapiskola
Fotó:  facebook.com

A dunaszerdahelyi Szt. János Egyházi Alapiskola igazgatónője, Parák Ágnes azt nyilatkozta a ma7-nek, hogy az alapiskolai beíratás az egyházi iskolánál egészen júniusig is eltart, ugyanis a szülők az óvoda- és iskolaköteles gyermeküket egyaránt beírathatják az intézménybe (akár az utolsó pillanatban is dönthetnek a gyermek beíratásáról). 10 diák jelentkezett az egyházi iskolába, az óvodai beíratások pedig májusban indulnak.

Az online iskolai beíratásoknál nem tapasztaltak problémákat, ha a szülők segítséget kértek, a telefonos kapcsolat rendelkezésükre állt. Személyesen azonban sokkal többen voltak beíratni gyermeküket, mert a szülők számára mégis csak ez a megszokottabb.

Az óvodai beíratásnál 21 a maximális szám, jelenleg 16 az új óvodás a következő évre.

Nagy Árpád, a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola igazgatója elmondása szerint körülbelül 80 elsős érkezik majd az iskolába a következő tanévben. Emellett vannak olyan diákok, akik az 5., illetőleg egyéb évfolyamokba jelentkeztek, valamint a halasztáskérőket is regisztrálták.

A jelentkezők 90%-a az online beíratási módot választotta, de akik valamilyen okból nem tudták kitölteni az elektronikus formátumot, azoknak lehetőséget biztosítottak a személyes ügyintézésre. Az iskola bejáratánál állt egy postaláda, amelybe a formanyomtatványokat be tudták helyezni a szülők. 7-8 darab jött vissza ilyen formában, így szemmel látható, hogy milyen népszerűségnek örvendett az online beíratás.

Iskolánk kapacitása már véges, ugyanis újabb osztályt kellett létrehoznunk a diákok számára a raktár és a műhely helyiség felszabadításával. Két kihelyezett osztályunk is van a keleti lakótelepen (a szlovák iskola melletti óvoda épületében), ahová leginkább azok a diákok járnak, akiknek a szülei kérvényezték, mivel közel van a lakóhelyükhöz. Három osztálynál többet nem tudunk nyitni az iskola épületében, mert nem férnek el a tanulók. Az utóbbi két-három évben majdnem arra került sor, hogy el kellett utasítani a kis diákokat, de szerencsére mindig meg tudtuk oldani az új tanulók felvételét.”
szabó gyula alapiskola
Fotó:  wikimedia.org

Dudás Tímea iskolaigazgató elmondása alapján a Nagymagyari Alapiskolába 12 kis elsősre számítanak az új iskolai tanévben, amely nagyon szép számnak bizonyul. Az igazgatónő a ma7-nek azt is elárulta, hogy az elektromos jelentkezési lapot minden szülő nehézség nélkül töltötte ki, s hogy a szülők és a tanárok fejlődtek a számítástechnika területén az idei beíratások és az online tanulás folyamatával.

Manapság már nagyon nehéz kiszűrni, melyik szülő íratja be magyar iskolába gyermekét, ugyanis most már az is fontos, hogy közel legyen a gyermek a szülő munkahelyéhez. Mert sokkal egyszerűbb megoldás odavinni a gyereket, ahol a szülő dolgozik, illetve ahol a nagyszülők élnek. Legyen az szlovák, vagy más magyar nyelvű iskola. A másik dolog, szerintem, hogy a szülő nem feltétlenül az iskola színvonalát fogja figyelembe venni, ha a gyermeke beíratásáról van szó“

– mondta el Dudás Tímea.

Varga Bukta Tünde, a Kisudvarnoki Alapiskola igazgatónője közölte, jelenleg 61 tanulóval rendelkeznek. 14 tanulót írattak be idén az 1. osztályba, ebből 1-2 diák halasztani fog az eddigi információk alapján. Egy első osztályt tudnak nyitni, ami a kisiskolákhoz mérve egészen jó arány.

Nagymegyeren a Bartók Béla Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatóját, Soóky Mariánt kérdeztük az elsősök számáról. ,,65 iskolaköteles diák van ebben az évben, a tavalyi évben sokkal több volt, de ez mindig változik. 61 gyermeket írattak iskolánkba, ami számunkra nagyon jó. A halasztásokról még pontos információnk nincsen, de ez majd kiderül a következő év elején” - mondta el.

Az igazgató azt is hozzátette, hogy a személyes beíratás három napon keresztül zajlott náluk. A szülők 63%-a azonban az online megoldást részesítette előnyben, amin meglepődtek. 

,,A legnagyobb iskola vagyunk itt a környéken, ugyanis 29 osztállyal működünk, 543 diák tanul nálunk. Külön beíratási programmal rendelkezünk, amelyet novemberben indítunk el: Hajrá Bartókosok! névvel. A programba már az óvodásokat is bevonjuk, meghívjuk őket az iskolai karácsonyi eseményünkre, ahol együtt ünnepelünk. Januárban pedig körbe vezetjük az ovisokat az intézményben, hogy megismerkedjenek kicsit az iskolával. Van egy olyan nap, amikor a kis elsőseink látogatnak el az óvodásokhoz, és meghívót visznek nekik a beíratásokkal kapcsolatban. Ez idén sajnos elmaradt. Bemutatkozó kiadványunkat azonban sikeresen kiadtuk, postázni fogjuk majd minden érintettnek.”

bartók béla alapiskola
Fotó:  wikimedia.org

Pozsonyeperjes kis elsőseiről Varga Denisát kérdeztük. ,,28 diák érkezik az eperjesi első osztályba, amely a vezetőség számára hatalmas pozitívum. Ráadásul a magas szám miatt két osztály kell majd nyitniuk, amelynek kialakítását még oldaniuk kell. Csupán egy-két szülő kérvényezte gyermeke iskolai halasztását. Mi az online formát nem igazán erőltettük, szerettük volna megkönnyíteni a szülők dolgát, ezért Eperjes és a vonzáskörzetünkhöz tartozó Tőkés iskolaköteles gyermekeinek egy borítékban küldtük el az összes nyomtatványt és tájékoztatást a beiratkozással kapcsolatban. Mindegyik borítékba tettünk apró figyelmességet a gyerekeknek: egy-egy személyre szóló üzenetet Weöres-verssel vagy Kányádi-verssel és foglalkoztató füzetet. Válaszborítékot is mellékeltünk, így már csak az iskola vagy a községi hivatal postaládájába kellett bedobniuk“ - mondta el.

Sárosfai Alapiskola új növendékeiről Földváry Terézia polgármester asszony informálta portálunkat. Az iskolába 4 gyermek lett beíratva, de halasztani is fognak. Előzetes egyeztetés alapján zajlott a gyermekek beíratása az alapiskolába, természetesen gyermek részvétele nélkül. A szülők még örültek is ennek a lehetőségnek. Az iskolaigazgató és egy szülő jelenlétében zajlott (minden az előírásoknak és a biztonsági óvintézkedéseknek megfelelően történt). Nehézségbe egyáltalán nem ütköztek, az iskola vezetősége igyekezett alkalmazkodni a szülőkhöz.

A somorjai adatokról Veres Gábor alpolgármester közölt információkat. A szülők négy napon keresztül írathatták be gyermekeiket a Corvin Mátyás Alapiskolába.

Három osztályt tudunk nyitni a magyar iskolában a következő iskolaévben. 52 gyermeket írattak be, vannak olyanok, akik halasztást kértek, és ezen kívül a tejfalusi iskolába 22 gyermeket írattak be. A speciális osztály második éve veszi kezdetét az új iskolaévben, ebbe az osztályba is érkezik új kisdiák, így már 4-en tanulnak majd az osztályban. A tejfalusi iskolában ragaszkodunk a 16-os maximális létszámhoz. Hat gyermeket nagy valószínűséggel átirányítunk majd a Corvin Mátyás Alapiskolába.”

Az iskola vezetősége az online beíratást részesítette előnyben a vírus terjedésének elkerülése végett, ezért a szülőknek csupán a töredéke élt a személyes beíratás lehetőségével. Az online beíratások zökkenőmentesen zajlottak a magyar alapiskolába. A magyar iskolából nagyjából 10 gyermek kap halasztást.

corvin mátyás ai
Fotó:  facebook.com

Bognár László, a Vásárúti József Attila Alapiskola igazgatója így fogalmazott a beíratások ügyében:

,,Összesen 21 kisgyereket írattak be szüleik iskolánkba. Ötük esetében az iskolakezdés elhalasztását kérték. 16 tanulóval indítunk egy osztályt, akik közül 2 tanuló külföldön fog tanulni, tehát intézményünk lesz a törzsiskolájuk. Gyűjtőiskola lévén az ötödik évfolyamba is írattak be diákokat a környező kisiskolákból, összesen 7 tanulót, így ott 23-an kezdik az új tanévet. Viszonylag könnyedén vették a szülők a virtuális akadályokat. Egy szülő jelezte, hogy a család nem rendelkezik számítógéppel, az ő esetében személyesen töltöttük ki a nyomtatványokat, illetve 4 szülő kinyomtatva dobta be a postaládába a dokumentumokat.“

Megosztás
Címkék