2023. január 23., 14:24

A dunai horgászat szerelmese - KÉPEKKEL

Ő fogta ki az elmúlt év legnagyobb harcsáját a Dunából. Nem hívta az országos televíziót, mert mint mondta, olyan módon ellepnék a területet a kapitális fogásra áhítozó horgászok, hogy vége lenne a folyón a lassan folydogáló időnek, amit már most is csak a Duna partján több napon át táborozó horgászok élhetnek át.

horgászat
Galéria
+1 kép a galériában
Mánya Tamás és barátai a 2,31 méter hosszú, több mint 90 kilós harcsával
Fotó: Mánya Tamás archívuma

Tamás szerint a folyóvíz rettentő nagy kihívás. A tóban tudja az ember mit telepítettek oda, milyen fajtákat, hogy mekkora kapásra számíthat. A folyó rejtelmes-sejtelmes, kiszámíthatatlan. Egy hal nem is akad kétszer horogra, mert a halak is képesek kitapasztalni szokásainkat.

Vadászösztönnel és a természet szeretetével születtem, mert senki se volt a családban, aki horgászott volna.

Búcson kezdett beszippantani ez a szenvedély, hat-hét éves koromban kimentem a kis kanálisokra szerencsét próbálni, bújtam a magyar és szlovák horgászújságokat, sok hallal foglalkozó könyvem is volt, negyedikes alapiskolás koromtól pedig már horgászengedéllyel is rendelkeztem. A mai napig tanulok, most már többnyire a világhálóról – avat be a részletekbe Tamás.

Nomád élet a folyóparton

Megtudom, a családja is respektálja szenvedélyét. Kisfia születése előtt akár egy hónapig is kint sátorozott a Duna-parton. Erre tartogatta minden szabadságát. Nagyrészt egyedül megy ki, mert szeret a természet ölén szemlélődni, megfigyelni a halak viselkedését, az éjszakai horgászat különösképpen érdekes és vonzó.

Viszem a sátram, a párom néha hoz élelmet, sütögetem a halat és élvezem a nomád életet. Egész nap van teendőm, kukoricát főzök a halak etetéséhez, ellenőrzöm a horgászfelszerelést, ha fogok halat, azzal vesződöm, néha csónakba ülök, úgy próbálkozom.

Sokszor fáradtabb vagyok, mintha dolgoznék. Volt olyan éjszaka, hogy minden órában volt kapásom, szemhunyásnyit se aludtam, másfelől viszont feltölt ez a tevékenység. Minden fajtára megvan a legjobb kapóhely – amur, ponty, keszeg, süllő – ezek akadnak a leggyakrabban horogra. Harcsára nincs adott hely, életem legnagyobb harcsáját a Duna közepén fogtam – meséli a horgász.

mánya tamás
Mánya Tamás kisfiával. Tamás 2022-ben a Szlovák Horgásszövetségtől megkapta az "Év fogása" arany kitűzőt
Fotó:  Mánya Tamás archívuma
Októberi rekord

A rekord harcsát tavaly október 16-án sikerült kifognia, az volt az óév utolsó többnapos horgászata. Barátaival három napra mentek ki, és az utolsó nap reggelén csipogott a kapásjelző. Az egyik medertörés ötméteres gödrébe volt betéve a csalihal, egy 55 centiméteres élő márna. Látta, irgalmatlan erejű a horogra akadt hal, mert meghajlította a botot elég komolyan.

– Csónakkal a hal fölé mentem, próbáltam húzni, de a csónak irányíthatatlan lett, a hal úszott az árral szemben. Csak 35-40 perc alatt fáradt ki annyira, hogy el tudtam emelni a fenéktől. A felszínre szálló buborékokból tudni lehetett, fárad, ezért bevetettem az összes trükköt, hogy a felszín közelébe húzzam. Csak az utolsó öt percben sikerült megpillantanom, milyen brutálisan nagy, ekkorára egyáltalán nem számítottam. A mai napig nem tudom, hogy húztam be a csónakba, talán az adrenalin segített. Igaz, lett néhány harapás a kezemen, de bevonszoltam a csónakba. Ekkor örültem, hogy a régi csónakomat pár hónapja nagyobbra cseréltem.

Ott eszméltem rá, hogy mekkora valójában, a háta széles, feje akkora, mint egy dinoszauruszé. Gyönyörű színei voltak, olyan 30-40 év körülinek saccoltam. A parton aztán megmozdítani se tudta egy ember. Barátaimmal megmértük a hosszát, megcsodáltuk, majd visszaengedtük a vízbe

– meséli el a sporthorgász a nem mindennapi kalandot.

Második legnagyobb halát, egy harminc kilogramm körüli harcsát is a múlt évben fogta. Pedig nem könnyen akadnak horogra ezek a ragadozók, egyrészt óvatosak és nincs is belőlük sok, másrészt egyre több a horgász is. Nagy nyomás alatt van a Duna mindegyik szakasza, járnak ide egész Szlovákiából, sokszor megy a parton a dorbézolás, a hajók és jachtok meg felkorbácsolják a vizet.

A vadvízen bármi megtörténhet
Amur sok van a Dunában és nagyok. Tamás etet rájuk, ezért visszajárnak nap mint nap, de kiszámíthatatlan a kapás, ezért is sátorozik a folyóparton, hogy minden időben jelen legyen. Meséli, volt úgy, hogy egy hétvége alatt kifogott tizenhárom amurt, de volt, hogy hat napig se fogott semmit.

– Ilyen csak a Dunán eshet meg. Ha mindig tudnék halat fogni, nem vonzana ez a sport. Nyáron gyakoriak a viharok, az is csodálatos, bár veszélyes, hiszen nem egy fába belecsap a villám, vagy tövestől szakad ki a földből. Tavaly a közelemben is kidőlt egy hatalmas öreg topolyfa, de láttam már villámot hajóba is belecsapni – idézi emlékeit. 

Mánya Tamás és családja szereti a halat, de mindig csak kisebbet visz haza, ami el is fogy, mert irtózik a mohóságtól, amivel kiraboljuk vizeinket, a természetet. Ahogy az állami tavakkal történik, de a külföldi pecázások se vonzzák, mert ott nincs szó kitartásról, nem lehet megtapasztalni a zsákmányszerzés örömét. A fizetős horgásztavakon az idegenvezető felrakja a botra a csalit, a horgász kezébe nyom egy-két whiskykólát, csak várni kell, azt is rövid ideig.

– Az ilyen helyen nem lehet megcsillogtatni a technikai tudást, bevetni egypár trükköt, ott még a gyerek is tudna halat fogni – véli Tamás.

Jelenleg a marcelházai horgászszövetség tagja, de átigazol Párkányba, mert közelebb esik mostani lakóhelyéhez, Kőhídgyarmathoz. Vadásznak is jelentkezett, már a vizsgáknál tart, de továbbra is a dunai horgászat a szenvedélye.    

Megjelent a Magyar7 2023/3. számában.

horgászat
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.