2023. november 27., 10:52

A Csallóközi Múzeum alapítójára emlékeznek Somorján – 50 éve halt meg Khin Antal

November 26-án volt 50 éve, hogy Khin Antal tanár, tudományos kutató, muzeológus visszaadta lelkét a teremtőjének. Az egykori somorjai múzeum alapítója Vajkán született, 1884. április 18-án, de már a Csonka-Magyarországon, Budapest halt meg, 1973. november 26-án.

somorja
Fotó: Via Nova Somorja Ifjúsági Csoport

Khin Antal iskoláit a Csallóközben végezte, majd 1908-ban a Budapesti Tudományegyetemen szerzett középiskolai tanári oklevelet. Ezt a mesterséget is űzte, ám először messze vitte őt a hivatása: működött Znióváralján, Stubnyafürdőn, Pozsonyban és Léván a tanítóképzőben igazgatóként (1940-1945), de Somorján is tanított. 1913-ban szülőfalujában Vajkán, nyelvészeti kutatásokat folytatott.

Hatalmas teljesítmény és becsülendő dolog, hogy 1927–1929 között megszervezte a somorjai Csallóközi Múzeumot, és ennek igazgatója lett egészen 1940-ig. A múzeum szinte teljes gyűjteménye ma Dunaszerdahelyen van, ahova az újraalapított múzeum később átköltözött. 

1945 után Budapestre költözött, először a Magyar Mezőgazdasági Múzeum külső, később főmunkatársaként tevékenykedett egészen nyugdíjba vonulásáig. Cikkeiben a csallóközi vidék kultúrájával, népszokásaival, mesevilágával, a halászattal stb. foglalkozott. Írásai a Szülőföldünk c. lapban, a Híradó-ban, a Csallóközi Hírlapban és hazai szakfolyóiratokban jelentek meg.

Portálunk legutóbb 2020-ban tudósított Mathédesz Lajos Kőemlékek a Csallóközben c. előadásáról, de tavalyelőtt például a szintén Somorjához is köthető Ivánfi Edével és kiadatlan művével is foglalkozott a somorjai helytörténész, régesz, aki amellett, hogy a Csallóközi Múzeumban dolgozik, az oroszvári Gerulata Múzeum munkatársa is egyben.

Az előadást a Mozi Club, a Via Nova Somorja, és új elnöke, Brunczlík Viktor, valamint a Csemadok Somorjai alapszervezete szervezi, és kedden, 18 órakor kezdődik a Mozi Clubban.

Idén várhatóan a Csallóközi Múzeum egyik kiadványában megjelenik majd egy átfogó tanulmány Khin Antal életéről, melyet szintén Mathédesz Lajos jegyez, így a keddi előadás mindegy ízelítő is lehet azok számára, akik szeretnék elolvasni a nagyobb terjedelmű írást.

A Facebook-esemény itt érhető el.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.