magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. november 28., 10:11

A Csallóköz helytörténetének apostola - elhunyt Lelkes Vince helytörténész

Lelkes Vince helytörténész, Diósförgepatony korábbi polgármestere életének 66. évében szombaton elhunyt.

Közéleti ember és helytörténész
Lelkes Vince (1956-2021)
Fotó: Archívum/ma7

Lelkes Vincével még a múlt század nyolcvanas éveiben, Koncsol László barátom révén ismerkedtem meg. Akkoriban már otthagyta korábbi munkahelyét, a rendőrséget és falujának, Dióspatonynak az első embere – ahogy akkoriban nevezték: a Helyi Nemzeti Bizottság (HNB) elnöke – volt.

Az idősebbek tudják, hogy ez a megbízatás különböző „kötelességekkel”, a kommunista párt utasításainak elvárt betartásával is járt, ennek ellenére Lelkes Vince megtalálta a módját, hogy a Pozsonyból szinte szó szerint elüldözött esztéta, irodalomkritikus és szerkesztő, Koncsol László számára megélhetést biztosító elfoglaltságot „kreáljon” – a helyi szövetkezetben afféle irodistaként alkalmazták –, ennek fejében Koncsol belefogott Diósförgepatony és a többi Patonyok múltjának feltárásába és ez a „felkérés” végül egy hatalmas könyvsorozat (a több mint 40 kötetet számláló Csallóközi Kiskönyvtár) formájában teljesedett ki, amelynek bölcsőjénél – ezt nem túlzás megjegyezni – Lelkes Vince is ott bábáskodott.

1990 után vagy tizenhat éven át Diósförgepatony polgármestereként szolgált, és minden alkalmat megragadott, hogy szűkebb pátriáját a helytörténetírás és az általa szervezett tudományos összejövetelek jóvoltából beemelje egy tágabb szellemi térbe is.

Amikor 2006-ban véget ért polgármesteri megbízatása, elsősorban helytörténészként, újságíróként igyekezett magát hasznossá tenni. Több csallóközi lapnak volt a szerkesztője, sőt alapító főszerkesztője is, miközben számos önálló helytörténeti kiadvánnyal járult hozzá a tájegység múltjának alaposabb ismeretéhez. Különösen érdekelte a csallóközi labdarúgás múltja, ebben a témában több kötetet is az asztalunkra tett.

Újságcikkek régi csallóközi lapokból
Lelkes Vince egyik könyve
Fotó:  Archívum

Nemcsak tájékoztatni akart, hanem addig ismeretlen tényeket is feltárni, de szervező emberként is sokat tevékenykedett: éveken át a Csallóközi Városok és Falvak Társulásának ügyvezetője, a Pro Patria Honismereti Társaság egyik alapítója és 1994-től alelnöke volt.

Nyugodjék békében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.