2021. május 2., 19:31

A Covid-19 szűrés tizenötödik köre a Komáromi járásban: reménykeltő májusi "víruskuss"

A május harmadikától már a rózsaszínűek közé tartozó Komáromi járás több községében e hétvégén is folytatódott a Covid-19 mintavétel. Az eddig közzétett friss adatok szerint a legtöbb helyen egyetlen új koronavírus-fertőzöttre sem bukkantak. Ez az örvendetes eredmény járásszerte fokozta a májusfa-állítással, valamint anyák napi bel- és kültéri díszítésekkel megalapozott ünnepi hangulatot.

Kolozsnéma faluközpontja anyák napi díszben
Fotó: Facebook
Kolozsnéma faluközpontja anyák napi díszben

Az önkormányzatok többsége május 1-re, a munka ünnepére időzítette az e hétvégi, immár 15. Covid-19 szűrést, amely iránt a lakosság részéről továbbra is mutatkozott érdeklődés. Sok faluközpontban a természet újjászületést jelképező májusfák annak ellenére a hőn óhajtott változást sugallták, hogy a majális helyett idén is tesztelés jelentette az „össznépi banzájt“. Másutt kedves anyák napi díszítéssel, torkosságokkal fogadták a mintavételre érkezőket, akik a negatív eredményüket mosolyogva szorongatva térhettek vissza a családjukhoz, hogy odahaza folytatódjon a meghitt hangulatú ünneplés.

Ifjúságfalván is áll a természet újjászületését jelképező májusfa.
Kép forrása: Facebook
Ifjúságfalván is áll a természet újjászületését jelképező májusfa.

Az alábbiakban felsorolt települések közös jellemzője az, hogy egyik helyen sem született pozitív eredmény. Nemesócsán 3 nap alatt összesen 1188-an (!), Ifjúságfalván 259-en, Tanyon 384-en, Dunamocson 306-an, Madaron 407-en, Kolozsnémán 215-en, Izsán 573-an, Karván 326-an vettek részt az újabb önkéntes „orrturkán“, amit e községekben egynaposra kurtítottak.

Komáromban ma 19 óráig folytatódott a mintavétel. A járás további városaiban: Ógyallán, Gútán és Naszvadon már hetek óta csak az állandó mintavételi pontokon tesztelnek, hétvégi önkormányzati mintavételekre nem kerül sor.

A majális elmaradt, de a májusfát felállították Kolozsnémán.
Kép forrása: Facebook
A majális elmaradt, de a májusfát felállították Kolozsnémán.

Hétfőtől a rózsaszínű és piros járásokban élőktől a munkahelyeken és az éttermekben, vendéglőkben már nem kérik a negatív tesztet, s arra sem iskolába, sem természetjáráshoz, vagy szentmisék és istentiszteleteken való részvételhez nem lesz szükség. Annak azonban, aki az érvényes kijárási tilalom alatt, vagyis 21 és éjjel 1 óra között hagyja el a lakhelyét, rózsaszínű járásban 21, pirosban 14, bordóban pedig 7 napnál nem régebbi tesztre van szüksége. A diákok és szüleik tesztelési kötelezettsége hétfőtől csak a fekete járásokban maradna érvényben, ha volna ilyen. A határátkelőhelyeken a Szlovákiába történő belépéskor továbbra is kérhetik a negatív teszteredményt.

Az izsai mintavevő csapat
Kép forrása: Facebook
Az izsai mintavevő csapat
Megosztás
Címkék