2021. július 17., 20:00

A Bodrogköz és a Hegyköz népszerűsítése

A kulturális és aktív turizmus innovatív fejlesztése a Hegyköz térség turisztikai útvonalain nevet viselő projekt arra vállalkozott, hogy teljes körű megoldásokkal segítse a magyarországi Hegyköz és a szlovákiai Felső-Bodrogköz természeti és kulturális értékeinek hasznosítását a turizmusban.

festett pince

A határ két oldala kulturális és természeti látványosságokban egyaránt gazdag, bár egyelőre kevésbé ismert a nagyközönség előtt. Ezért az itt élő vállalkozók, fejlesztési és turisztikai szakemberek, lokálpatrióták a pályázatban arra vállalkoztak, hogy népszerűsítik a vidékben rejlő értékeket, bővítik és magasabb szintre emelik a határvidék turisztikai szolgáltatásait. Ennek érdekében pagonyprojekt.com néven egy online turisztikai adatbázist is létrehoztak.

Magyarországon a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. volt a pályázat vezető kedvezményezettje, amely az elmúlt öt év során 1,7 milliárd forintnyi összeget nyert a térség számára. Hozzájuk társult a JóBringa kerékpárszaküzlet, valamint a Bohemian Betyars nevű magyar világzenei együttes Pálházáról származó tagja, Palágyi Máté. Szlovákiát a projektben Szpisák Gyulának, a kassai Thália Színház osztályvezető menedzserének rendezvényszervező cége, a Bull Event és egy civil szervezet képviselte.

Szpisák Gyula
Szpisák Gyula

Pálházán az összeg egy részéből kerékpárkölcsönző nyílt, ahol a hagyományos biciklik mellett e-bike is kölcsönözhető. Ezekkel kényelmesen bebarangolható a vidék. A túra szervezésében útvonaltervező segíti a turistát, amely az interneten és applikáció formájában is elérhető az említett honlapon.

A túrák során azok az alkotások is megtekinthetők, amelyeket magyar és szlovák művészek helyeztek el a határ két oldalán. Ilyen például a kidobott kerékpárokból készült perbenyiki Bicikló, amely az egykori Mailáth-kastély udvarán látható. Arra utal, hogy a kastély urához közel álltak a lovak. Hasonlóak a kisgéresi pincesoron látható falfestések, amelyek témájukban szorosan kapcsolódnak az itt készült borokhoz. Mint azt Szpisák Gyula lapunknak elmondta: hamarosan a borsi kastély közelében is elkészül az a gyerekeknek szánt interaktív játék, amelynek témája II. Rákóczi Ferenc fejedelem születése.

Amíg a pandémia engedte, közösen szervezett fesztiválok, kulturális események is segítették a Hegyköz és a Bodrogköz felfedezését. Ilyen volt a pálházai I. Pagony Projekt Fesztivál vagy a perbenyiki Szent István Napok. A projekt a Facebook segítségével is népszerűsíti a térséget, bemutatva, milyen egyedi helyek, települések találhatók errefelé, illetve milyen eredmények születtek a projektnek köszönhetően.

A megvalósításra eredetileg két év állt a rendelkezésünkre. A járvány miatt kaptunk még egy esztendőt, ezért került sor csak most a zárókonferenciára. Terveinket a járvány miatt csak részben sikerült életre keltenünk, de a projekt kiírói rugalmasan álltak a helyzethez, és az elmaradt rendezvényekre szánt összeget sikerült eszközbeszerzésre átcsoportosítanunk" 

– mondta Szpisák Gyula.

– Értékes kapcsolati tőkére tettünk szert ezekben az években, megismertük egymás problémáit. Nem árulok el titkot, ha kimondom, a magyar fél a turizmus terén is rugalmasabban, jobban tud élni a lehetőségekkel. A közös munkát ezzel nem tekintjük befejezettnek, a továbbiakban is azon fogunk dolgozni, hogy a régió nyújtotta lehetőségeket rendezvényekkel töltsük meg. Elsősorban olyan kerékpáros turisták látogatására számítunk, akik több napra érkeznek hozzánk, és nyeregbe pattanva minden szolgáltatást helyben kívánnak igénybe venni. 

Megjelent a Magyar7 2021/28.számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!