2019. június 5., 07:16

99.év, 99 fáklya – Trianoni megemlékezés Komáromban

A Kárpát-medencében egyedülálló módon emlékeztek meg a trianoni békediktátum aláírásának, valamint Komárom kettészakításának 99. évfordulójáról a történelmi Komárom Vármegye felvidéki és magyarországi lakosai. Közel ezren, június 4-én az összetartozás városában.

Trianoni fotós
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Hosszasan és méltóságteljesen kígyózott a gyalázatos döntést feledni nem akaró menet a trianoni határon. Felnőtt- és gyermekkezekben zászlók, helységnévtáblák, belső meleget is árasztó fáklyák hirdették egy meggyötört közösség önmagára eszmélését.

A rendezvény 17 órakor istentisztelettel kezdődött az észak-komáromi református templomban, ahol Fazekas Zsuzsanna lelkipásztor hirdetett igét. Annak bizonyítására, hogy manapság is Trianon következményeit szenvedjük, levetítették az Orosz Örs és társai által a párkányi Štúr-szoboravatás napján a szlovák nemzetébresztő szülőfalujában, Zayugrócon forgatott frappáns kisfilmjüket.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A Himnusz közös eléneklése után a szemközti Trianon-emlékműnél folytatódott a megemlékezés. A szervezők nevében Feszty Zsolt, a T(e).Ü.(gyed) KÖR Polgári Társulás vezetője és Arlett Tamás, a dél-komáromi Endresz Csoport elnöke, valamint Halász Béla, a pozsonyi „Himnusz-tüntetés” társszervezője szólt a jelenlevőkhöz. Majd Pordány László volt magyarországi nagykövet beszéde hangzott el, s egy jászberényi emlékkövet is elhelyezett az emlékmű talapzatánál, mert „a kő marad...!”.

A Szózat eléneklése után az 54 településről a fényhozó városba érkezett közel ezer résztvevő fáklyákkal és helységnév-táblákkal átvonult a trianoni határon Dél-Komáromba, ahol megkoszorúzták a nemzeti összetartozást jelképező Turul-szobrot. Odaát Somogyi Alfréd felvidéki református lelkipásztor magvas gondolatai kaptak helyet, s ismét felcsendült a Himnusz. Mindkét helyszínen rövid kultúrműsor színesítette a nemzeti összetartozás napját.

A szervezőktől megtudtuk: a jövő évi centenáriumi trianoni megemlékezés egyik központi helyszíne Komárom lesz, ahová majd még több, távolabbi érdeklődőt hívnak - várnak. További részletek a Magyar 7 hetilap június 11-i számában olvashatók.

Trianoni fotós
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.