2018. október 15., 13:56

72 óra kompromisszum nélkül: ifjúsági önkéntes akció Füleken

A „Több vagy, ha adsz!” szlogen jegyében, a három magyarországi történelmi keresztény egyház, október 11-14-e között 11. alkalommal rendezte meg a „72 óra kompromisszum nélkül” című ifjúsági önkéntes akciót. Ugyanebben az időpontban párhuzamosan zajlottak a programok több helyszínen. Ezidáig Magyarország fiatalságát hívták közös összefogásra, idén kiterjesztették határon túlra is. Fülek egyedüli szlovákiai helyszínként vett részt a programban.

onkentes-2.jpg
Fotó: Sípos Berni

A kezdeményezésbe Kovács Ágnes, a Füleki Gimnázium pedagógusa, a Háló Mozgalom tagja kapcsolta be a fülekieket.

„A nyáron részt vettem a családommal a Háló táborban. Ez egy keresztény civil kezdeményezés, ami igyekszik összekötni a Kárpát-medencében élő közösségeket, és ott esett szó a 72 óra kompromisszumok nélkül mozgalomról. Nagyon megtetszett nekünk, ezért elhatároztuk, hogy mi is bekapcsolódunk. Így jutott el hozzánk is a program” - nyilatkozta Kovács Ágnes.

A szervezők főként a 20 és 40 év közötti korosztályt szeretnék megmozgatni, hogy minél többen csatlakozzanak a 72 órához. Nyíri Szabolcs, a 72 Tanítvány Mozgalom egyik vezetője, elmondta: az önkéntes munka iránti érdeklődés felkeltése mellett a kapcsolatépítés is hangsúlyos.

„Fontosnak érezzük, hogy igenis mindenki tanulja meg azt, hogy lehet, és ahhoz, hogy hasznos tagjai legyünk a társadalomnak, talán kell is számtalan esetben önmagunkból adni a köznek, adni a többségnek. Több vagy, ha adsz! - ahogy a szlogen is mutatja. De ezentúl, hogy az önkéntes munkában is részt vesznek a fiatalok, szeretnénk, hogyha kapcsolatot építenének, barátságok szövődnének” - mondta Nyíri Szabolcs.

Érkeztek önkéntesek Budapestről, valamint bekapcsolódtak a füleki cserkészek, a gimnázium diákjai, illetve a Háló ifi mozgalom képviselői is, akik a füleki vár tisztításában, a leletanyagok megtisztításában segédkeztek.

Péter Dóra és Dobi Fanni Budapestről érkeztek, s mindketten több éve végeznek önkéntes munkát. „Ha jól számolom, ez már a hatodik alkalom, hogy részt veszek a programban. Még kisgyerekként kapcsolódtam be. A korábbi években padot, kerítést festettünk, jártunk idősek otthonában, óvodában lámpákat takarítottunk, szobát festettünk és hasonlók. Nagyon élvezem az ilyen találkozásokat. Szeretek új embereket megismerni, és amellett pedig nagyon jó látni a hálás arcokat” - magyarázta Dóra.

„Én azért önkénteskedek, mert szeretek segíteni az embereknek. Voltunk két éve egy kórházban, ahol a pácienseknek és az ápolóknak is segítettünk, ezáltal rengeteg munkától meg tudtuk őket szabadítani” - tette hozzá Fanni.

A program célja, hogy növeljék az önkéntes munka elismertségét és népszerűségét, felhívják a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére, segítőkészségére, és hogy a résztvevő fiatalok megtapasztalják, hogy együtt nagy dolgokra képesek. Az idei rendezvény fővédnöke az erdélyi Böjte Csaba ferences rendi szerzetes volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.