2021. december 9., 19:28

70. évfordulóját ünnepli a füleki múzeum

A Füleki Vármúzeum az első füleki múzeum alapításának 70. évfordulója alkalmából időszaki kiállítással emlékezik meg e jeles jubileumról, bemutatva a helyi múzeumalapítás történetét az intézmény gyűjteményéből kiválasztott műtárgyak által. A kerek évforduló azért is jelentős, mert a város gazdag és mozgalmas múlttal rendelkezik, melyről számos régiség, valamint megmaradt kultúrtörténeti nevezetesség tanúskodik.

Füleki múzeum
Médialapozó
A múzeumalapítók tablója és a füleki székhelyű járási, városi és nógrádi múzeum dokumentumai
Fotó: Harmanovský Martin

A múzeumalapítás gondolata már a 19. században fölmerült. A füleki várból származó leleteket szerették volna nagyközönség elé tárni, de konkrét lépést efelé csak az 1940-es évek első felében tettek, amikor létrehozták a várbizottságot, melynek az volt a feladata, hogy a füleki vármúzeum alapjait előkészítse, megalkossa.

Sajnos a háború miatt ezt nem sikerült elérni, de 1951-ben ennek a hatására, vagy ennek a folytatásaként megalakult a füleki Járási Honismereti Múzeum,

amelyet a Füleki járás megszűnésével Városi Múzeummá fokoztak vissza. A továbbiakban különböző néven és különböző formákban működött az intézmény, majd közvetlenül a rendszerváltás előtt a kolostorban található kiállítási termek rossz állapota miatt a gyűjtemény lerakatba került az ekkor már újra Losoncon székelő Nógrádi Múzeum külső raktárában. A fordulópont csak 1993-ban következett be, amikor a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma visszarendelte a Városi Múzeum gyűjteményének egy részét a város kezelésébe. A megújult Városi Múzeum tárlata 1994-ben nyílt meg a Vigadó három helyiségében” – részletezte Illés Gábor, a Füleki Vármúzeum munkatársa.

Füleki múzeum
Részlet a kiállításból
Fotó:  Harmanovský Martin

Jelenleg két múzeum működik Füleken, amelyek hosszú fejlődésen, átalakuláson mentek keresztül, és gyűjteményeik révén átfogó képet mutatnak a különböző történelmi korszakokról. Az egyik a füleki várban létrehozott vármúzeum, amely 2007-től működik mai formájában, és a város történetét térképezi fel az első írásos említéstől a 17. századig. A másik pedig a Városi Honismereti Múzeum, melynek tárlata a vár lerombolása utáni várostörténettel foglalkozik.

2018-ban egy légoltalmi járatot tettünk látogathatóvá. Az ottani kiállítás a város II. világháborús eseményeit és az azt megelőző történéseket mutatja be.

2020-ban pedig a felújított borházban nyílt meg a városban is működő mesterségeket és céheket bemutató tárlat, így összesen öt állandó kiállítás látogatható” – tette hozzá Illés Gábor.

A 70. évforduló apropóján a munkatársak időszaki kiállítással tisztelegnek a múzeum története előtt.

Füleki múzeum
A Füleki Vármúzeum igazgatói a 70. jubileum alkalmából kiadott emlékplakettekkel
Fotó:  Harmanovský Martin

„Megpróbáltuk megjeleníteni azokat a kultikus tárgyakat és leletanyagokat, amelyek nagyon fontos szerepet töltöttek be a vár és a múzeum történetében. Itt megemlíthetném a persi ásatást vagy az 1944-es ásatást Kálmár János vezetésével, mivel ezek voltak az eszmei alapjai egy múzeum megalapításának. A csontos árokból is bekerült egy jelentősebb paleontológiai leletanyag, igazából ekkor kezdődött el bővülni a városi múzeum természettudományi gyűjteménye. Említést érdemel a kétfejű malac is, amit a mai napig keresnek az idelátogatók, de itt van az alapítók tablója vagy a füleki zománcgyárból származó tárgyak.

A kiállítás keretében továbbá megtekinthető egy válogatás a néprajz, a történelem, a régészet, a természettudományok és a művészettörténet területéről származó legértékesebb tárgyakból is”

– zárta Illés. A járványügyi helyzet miatt ezúttal az online térben és a Tv LocAll helyi televízió csatornáján december 14-től tekinthető meg „A füleki múzeum alapításának 70. évfordulója” című kiállítás.

Füleki múzeum
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.