2023. június 29., 17:04

60/20: dupla jubileum Vásárúton - KÉPEKKEL

Maratoni hosszúságú ünnepséget tartott a Vásárúti Kulturális Központban a helyi József Attila Alapiskola és Óvoda az iskola alapításának 60. és névfelvételének 20. évfordulója alkalmából.

a-kozonseg
Galéria
+18 kép a galériában
A közönség
Fotó: Lacza Gergely

A 2023. június 27-én, telt ház előtt zajlott ünnepségen elsőként a második osztályos Családi Abigél mondta el Polgár Anikó Denevérhinta című versét, majd Tóth Mónika, az iskola magyar szakos tanára köszöntötte a megjelenteket.

csaladi-abigel
Családi Abigél
Fotó:  Lacza Gergely

Bognár László igazgató beszédének elején kitért azokra a kollégákra, akik nemcsak munkának, hivatásnak tekintették a pedagógusi pályát, hanem gyakran áldozatokat hoztak, mertek nagyot álmodni, s mindig többet akartak tenni annál, ami a lehetőségek alapján megvalósítható lett volna. A 60 éves iskolát egy meglett, nyugdíj előtt álló emberhez hasonlította, akinek ifjúkora már elmúlott és a középnek számító évei is már „elmasíroztak”.

Ilyenkor az ember lassan megpihen, hogy kifújja magát az eddigi erős iramtól, no meg a kortól is. Így van ez az iskola történetében is, bár az idő múlása az iskola falai között maga az állandóság, hiszen a megállíthatatlan idő ellenére, minden esemény, amely benne született, megmarad féltve őrzött emlékeinkben. Nem múlt el nyomtalanul a több, mint fél évszázad, főleg ha két évszámmal hitelesítjük: 1962/63–2022/23.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a két évszám közötti időszakban újabb és újabb évfolyamok indultak útjukra az iskolából, generációk nőttek fel, s mára már többüknek a gyermeke és unokája is az iskola tanulója lett. A tantestület is szép lassan lecserélődött, új pedagógusok érkeztek, a körforgás egy iskolában is folyamatos, nincs megállás.

Azoktól, akik ebben az iskolában dolgoztak, tanultak, a mindenkori körülményekhez és követelményekhez való alkalmazkodás, a feladatok kellő színvonalú megoldása, folyamatosan követelt kitartó, következetes, néha ellentmondásoktól sem mentes munkát. Soha nem hittük, hogy hibátlanul dolgozunk. Azt viszont igen, hogy lelkiismeretes, a diákok érdekeit leginkább szem előtt tartó nevelő-oktató munkával sarkalljuk tanítványainkat a becsületes munkára, a megfelelő szintű tudás megszerzésére, a pozitív jövőkép kialakítására”,

nyomatékosította az igazgató. A későbbiekben kitért arra is, hogy melyek azok a plusz tevékenységek és foglalkozások, amelyek a József Attila Alapiskolát és Óvodát megkülönböztetik a többi intézménytől, illetve hogy az iskola fontosnak tartja értékeink megőrzését, hagyományaink ápolását, de az új dolgokra, kihívásokra is próbál reflektálni, így a végzős diákok a színvonalas, korszerű oktatási módszereknek és pedagógiai munkának köszönhetően a középiskolai kívánalmaknak megfelelően hagyják el a vásárúti alma matert.

bognar-laszlo_
Bognár László
Fotó:  Lacza Gergely
20 évvel ezelőtt, az iskola fennállásának 40. évfordulója alkalmából az akkori iskolavezetés és nevelőtestület kezdeményezésére vette fel az iskola a magyar irodalom egyik legnagyobb költőjének, József Attilának a nevét. József Attiláét, akinek verseit olvasva a mindenséggel mérhetjük magunkat, aki az egyetemesség nevében nyilatkozik nekünk, aki modellt ad a dolgok törvényeinek a felismeréséhez, új elrendezéséhez a legszentebb emberség álma szerint. Iskolánk történetét mi írjuk, mi alakítjuk. Tőlünk függ, hogy méltók leszünk-e névadó költőnkhöz. Olyan egyéni, sajátos arculatú iskolát teremtettünk meg, amelynek alapja a szabadságot nem korlátozó rend, fegyelem, a következetes és felelősségteljes pedagógusi munka”,

hangsúlyozta Bognár László.

bognar-laszlo
Bognár László
Fotó:  Lacza Gergely

A néphagyományok újjáélesztésével erősítik az itteni közösséget a néptánc-, kézműves- és rovásíró foglalkozásokon. Visszatérő programok az iskolában a hagyományőrző rendezvények, az elsősök faültetése, a tökfesztivál, a lucázás, a betlehemezés, a téltemető kiszeégetés, a farsangi maszkabál, a balázsolás és Szent Iván éjszakájának megünneplése, amelyre pár nappal ezelőtt került sor. Erről a rendezvényről az iskola igazgatóhelyettesétől, Zsapka Henriettától tudtam meg egyet s mást:

Június 22-én az elsők között, 2004 óta ünnepeljük meg a nyári napfordulót, csak a két koronavírusos év maradt ki. A gyerekek ezen a napon délelőtt rőzsét gyűjtenek, virágot és mosolyt… Este hét órakor van az iskolában a megnyitó, a negyedikesek hagyományosan megszentelik a tüzet, különböző hiedelmeket mondanak róla, például ha cseresznyét eszünk, akkor gyermekáldás lesz, ha almát eszünk, egészségesek leszünk. Utána különböző programok vannak egészen éjfélig, amikor a plébános úr mindig harangozik Vásárút és a világ összes gyermekéért. Olyankor mindenki csillagszórót gyújt, elcsendesedünk, és a családra és egymásra gondolunk. Elénekeljük a Honfoglalás című film híres betétdalát, a Kell még egy szó kezdetűt és a tisztálkodás után éjfélkor nyugovóra térünk. Ami a programokat illeti, idén volt solymászat, ostorozás, lovas bemutató, csillagászat, táncház.”
zsapka-henrietta
Zsapka Henrietta
Fotó:  Lacza Gergely

Török Gergely, Vásárút polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy az ünnepi beszédét nehezen sikerült papírra vetnie:

Tegnap elkezdtem írni a mai beszédem, de fél óra után még üres volt a papír. Ekkor úgy döntöttem, hogy felhívom volt osztályfőnököm, magyar szakos tanító nénimet, Simon Máriát. Azt mondta, hogy ne merjem kimondani a nevét. Tehát felhívtam Simon Máriát, kérdeztem tőle, hogy miért pont József Attila lett az iskola neve, és annyit mondott, hogy ki lenne más? Ő a legigazabb, a legnagyobb. (…) Tegnap ébredtem rá, hogy az iskolában dolgozóknak, legyen az bárki, sokkal nagyobb jellemformáló erejük van, mint az eddig gondoltam. Rettentő „veszélyes” fegyver a maguké, de biztos vagyok benne, hogy mindenki, aki itt dolgozik vagy dolgozott, a legjobb tudása szerint cselekszik, és ad át valami megfoghatatlan dolgot a gyerekeknek. A község nevében köszönöm minden egyes dolgozónak az elmúlt 60 év munkáját, köszönöm, hogy vigyáznak gyerekeinkre és köszönöm, hogy a tudáson kívül még valami megfoghatatlan ajándékot is adnak nekik, nekünk.”
torok-gergely
Török Gergely
Fotó:  Lacza Gergely

A polgármester ünnepi beszédét követően Hrica Dominik tanuló Petőcz András A kis Gödri című elbeszélését mondta el, Zsapka Zsolt, az iskola tanára, a KOR-ZÁR együttes alapító tagja pedig József Attila két versét (Töredék, Tiszta szívvel) énekelte el gitárkísérettel. Ez után a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség országos elnöke, Fekete Irén szólt a megjelentekhez, majd az iskola nyugdíjas pedagógusait és egykori alkalmazottjait köszöntötték emléklappal, virággal, ajándékkal.

a-nyugdijas-pedagogusok-koszontese
A nyugdíjas pedagógusok köszöntése
Fotó:  Lacza Gergely

Fekete Irén kiemelte, hogy a vásárúti iskola egy jól felszerelt, korszerű, a modern oktatás számos eszközével ellátott intézmény, ahol képzett szakemberek, óraadó tanerők és asszisztensek segítik a tehetséges tanulók kibontakozását, és a gyengébben teljesítő diákok felzárkózását is. József Attila nevének felvételét jó választásnak gondolja, ugyanis verseivel három nemzedéknek is tud üzenni, példát mutatni.

A jelen pedagógusok hitvallása lehetne: »Én egész népemet fogom, nem középiskolás fokon tanítani.« A tanulóknak, kivált a végzősöknek szól a következő intelem: »Légy egy fűszálon a pici él, s nagyobb leszel a világ tengelyénél.« Nyugdíjas pedagógusaink a költő idézetével egyetértve tudják, hogy: »A szavak nem érnek semmit, elszállnak, mint az őszi szél, de a szeretet, ha tiszta szívből fakad, elkíséri az embert, amíg él.«” József Attila a jelen, a múlt és a jövő költője is, nyomatékosította a pedagógusszövetség elnöke, aki ünnepi beszéde végén a következőket hangsúlyozta: „Gyermekként, fiatalként azt gondoljuk, hogy az élet parttalan folyó az időben, csak életünk delén jövünk rá, hogy ez nem így van. Ma kell megtennünk, amit kell! Meg is tesszük.”
fekete-iren
Fekete Irén
Fotó:  Lacza Gergely

Az emléklapok kiosztása után a Bolhabőr cipő című széki népmesét hallhatták az egybegyűltek Kovács Zsófia előadásában, őt az óvodások ünnepi műsora követte, népi játékokat bemutatva. Az iskola legsikeresebb tanulóinak díjazása után Orosz Hanna, 2. osztályos tanuló szavalatát hallhattuk, aki Petőfi Sándor Pinty úrfiját mondta el. Az iskola énekkara Nemes Nagy Ágnes és Petőfi Sándor megzenésített verseit adta elő, az ünnepség végén pedig tagozatos diákok irodalmi színpada mutatkozott be az iskola névadója, József Attila előtt tisztelegve egy, a költő verseiből összeállított műsorral. Az ünnepi rendezvényt fogadás követte, de még előtte Tóth Mónika tanárnő Tóth Árpád soraival búcsúzott el a meghívottaktól, ajánlva a következő sorokat a vásárúti iskolának is:

Jó iskolánk! még sok-sok ötven évet.
Érj meg, virulj, légy fénylő, tiszta, nagy,
Köved közt lüktessen az ifju élet,
Ezer meleg szív, ezer büszke agy,
Nemes tanárok, sok nemes tanítvány
Hírét növeljék e tisztes falak –
S ne álljon meg közöttük soha hitvány,
S ne rontsa fényük soha rút salak!

az-ovodasok-musora
Az óvodások műsora
Fotó:  Lacza Gergely
a-diakszinjatszok
Galéria
+18 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.