37 év után felújítják az Érsekújvári Egyetemi Kórházat

Bokor Klára 2019. október 22., 13:56

A „Modern kórházat a modern délnyugat szlovákiai régióért” nevet viselő projekt célja az épület kinézetének átalakítása, műszaki tulajdonságainak jelentős korszerűsítése, a kórházi felszerelés felújítása.  A rekonstrukció két év alatt fog megvalósulni.

Erre a célra Európa uniós forrásokból 15 195 431 euró lett elkülönítve.

Ebből 6,6 millió épületfelújításra, a fennmaradó összeg pedig a kórházi felszerelés bővítésére, felújítására lesz fordítva. A belső térben megújul a villany- és vízvezetékhálózat, a padlók és mennyezetek, valamint a felvonók. Ehhez kapcsolódik majd az egészségügyi ellátáshoz szükséges berendezések átfogó felújítása.

A rekonstrukció mellett folyamatos lesz a betegellátás.

Nagy kihívás lesz a kórház vezetősége számára, hogy az igényes felújítást összehangolja a betegellátással minden osztályon. Az ellátás korlátozása mindig csak azokra a helyiségekre fog vonatkozni, ahol a felújítások folynak. A páciensek a kórház bejárata mellett lévő információs tábláról, vagy weboldalunkról tájékozódhatnak majd az aktuális helyzetről

– mondta el Ľubica Bartošová a kórház gazdasági igazgatója.  

Az építkezés első szakaszában a függőleges szennyvízcsatorna, valamint a hideg és melegvizes vezetékek cseréje történik meg.

Ezeket a munkákat 8 szakaszra lehet osztani, amelyek mindegyike két-három helyiségben zajló építési munkákat jelent a kórház mind a 13 emeletén. Az első fázis befejezésének tervezett időpontja 2020 júliusa.

Képgalériánk:

A második szakaszban a felvonók rekonstrukciója valósul meg.

A tíz felvonóból mindig kettőt fognak egyidejűleg felújítani. Mivel ezek a munkálatok már nem az egészségügyi ellátást biztosító helyiségekben folynak, ezért az ekkor a betegellátás korlátozása nem várható. A modernizált felvonók rozsdamentes acélból készülnek, intelligens hívórendszerrel. A munka ezen szakasza átfedésben van az elsővel, mivel térben egymástól függetlenül folynak. A befejezés tervezett időpontja 2020 szeptembere.

Az építkezés harmadik szakasza a legidőigényesebb. Kiürítik az egyes emeleteket, ahol elvégzik a vezetékek és a lámpák cseréjét, valamint a mennyezet és a padló rekonstrukcióját.

A PVC-alapú padlóburkolat és az eredeti acélkazetták szétszerelését tervezik. A projekt e szakaszában egész osztályok lesznek áthelyezve a már felújított emeletekre. A tervek szerint a munka 2020 júliusában kezdődik és 2021 októberében ér véget.

0 HOZZÁSZÓLÁS