2021. június 5., 08:00

3 ezer euró a lévai Szentháromság-szobor térségére

Az Unilever nevű vállalat negyedik alkalommal hirdette meg az Ahoj, krásne Slovensko elnevezésű pályázatát. A pozsonyi székhelyű cég vállalta, hogy az internetes voksolás során a legtöbb szavazatot kapó városok egy-egy műemlékét, épületét vagy helyszínét saját költségén újítja meg.

Fotó: www.ahojkrasneslovensko.sk

Az Unilever által meghirdetett projektbe Léva városa ezúttal is bekapcsolódott, bízva abban, hogy a számukra kedvezően alakuló voksolást követően a Lévai Református Lelkészi Hivatal előtti kis parkban álló Szentháromság-szobor övezete méltó módon újulhat meg.

Ez a hely, ahova a Szentháromság-szoborcsoport került, valaha Léva város főtere volt. Ezt a szabad területet annak idején olyan fontos épületek vették körül, mint a ferences rendház, a ferencesek temploma, a Dobó-kastély, és mellette haladt el a várba vezető Fő utca is. Az elegendő nyílt tér méltó és megfelelő helyet kínált a szoborcsoport számára”

– fogalmazta meg az oszlop 2014-es felszentelése során Vincze László helytörténész.

A nevezett lévai övezet mellett Poprád, Losonc, Privigye, Tőketerebes, Rózsahegy, Trencsén, Nyitra, Kassa és Nagytapolcsány egy-egy kiválasztott helyszínének rekultivációjára 2021. május 31-éig lehetett voksolni. A szavazat leadásához mindössze az e-mail cím megadása elegendő volt. Június 4-én derült ki, hogy mivel az online szavazáson Léva városa a saját kategóriájában az első helyen végzett, sor kerülhet a térség revitalizációjára.

Közösségi oldalán a város alpolgármestere, egyben a Lévai Városszépítő Egylet elnöke, Tolnai Csaba is megköszönte mindenkinek a leadott szavazatokat, melyekből végül összesen 2 055 gyűlt össze. Az Unilever közbenjárásával így Felsővízköz, Breznóbánya és Nagytapolcsány mellett Léva egy-egy helyszíne is megújulhat 3 ezer euróból.

A Szent József-templommal szemben található, városi könyvelőként, majd városi tanácsnokként is tevékenykedő Huszár János nevű lévai nemes által 1777-ben klasszicista stílusban emelt, 1790-ben felújított Szentháromság-kőoszlop tetején a Szűz Máriát koronázó Atya, Fiú és Szentlélek szobrát helyezték el. A magas talapzaton eredetileg Szent Sebestyén, Nepomuki Szent János, Keresztelő Szent János és Szent Rókus szobra is megtalálható volt. Az 1950-es évekig – a régi képeslapok és fényképek tanúsága szerint – a szoborcsoport változatlan összeállításban maradt fenn; egy 1970-ben készített fénykép szerint azonban az alapzaton már csupán Szent Sebestyén és Nepomuki Szent János ábrázolása maradt meg, azok is nagy mértékben sérülten. Később a szentek szobrait vandálok döntötték le; a töredékeket a Barsi Múzeumba szállították. Az oszlop helyreállítási munkálatai 2014-ben a helyi Patrimonium servandi (Tartsuk meg örökségünket) polgári társulás közbenjárásával valósulhattak meg. A város régi központjában található történelmi és szakrális emlékmű oszlopfőjének szoborcsoportját, ahogy a szentek eredeti ábrázolásainak torzóit egyaránt a helyi múzeumba vitték; a Szentháromság-kőoszlopra a műkőből készült hiteles másolataik kerültek.
Megosztás
Címkék