Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2024. május 18., 17:10

175 kilométeres szakaszon tisztítják az Ipolyt

A 2013-ban alapított Duna–Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület közös szervezésében 2024. augusztus 8-a és 11-e között immár negyedik alkalommal valósul meg A nagy Ipoly-takarítás elnevezésű rendezvény.

Ipoly
a sajtótájékoztatón
Fotó: Balla Mihály

A program megvalósításában és megszervezésében az Ipoly folyó menti települések, szlovákiai és magyarországi civil szervezetek, sportegyesületek és a feladatra vállalkozó önkéntes segítők csapatai vesznek részt, hiszen – mint vallják – az Ipoly nem szétválasztja, hanem összeköti a folyó két partján élőket.

A nagy Ipoly-takarítás célja a mintegy ötvenféle halnak otthont adó folyó megtisztítása az emberi hanyagság miatt felgyülemlett hulladéktól; a kezdeményezés továbbá lehetőséget ad az egyedülálló természeti és épített környezet, az Ipoly és a környező települések különleges világának megismerésére is.

A tervek szerint a folyó mindkét oldalán, 175 kilométeres szakaszon 45 felvidéki és anyaországi település tisztítja meg az Ipolyt.

A Duna-Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület szervezésében zajló környezetvédelmi akcióra május 15-től lehet jelentkezni online. További információk a környezetvédelmi akció közösségi oldalán.

Az Ipoly szimbóluma közös felelősségvállalásunknak a környezetünk védelmében. Tartsatok velünk, hogy részesei lehessünk annak, amit úgy hívunk, közös felelősségvállalás és példamutatás a mi közös otthonunk, közös örökségünk, a bolygónk érdekében!”

– fogalmazta meg korábban a rendezvény egyik fővédnöke, Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő. Hozzátette: a rendezvény legfontosabb üzenete, hogy az önkéntességnek komoly szerepe van a környezet megóvásában; az eddigi tapasztalat az, hogy évről évre nő az önkéntesek száma.

A rendkívül gazdag élővilággal rendelkező Ipoly folyó megtisztítását célzó környezetvédelmi megmozduláshoz a szervezők ezúttal is biztosítják a szükséges eszközöket, hajókat, továbbá gondoskodnak az önkéntesek napközbeni élelméről, illetve ellátásáról. A környezetünk és a természeti kincseink védelmét szem előtt tartva vallják, hogy nincs jobb közösségépítés, mint a nemes cél érdekében végzett közös munka.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.