14 új szerelvény érkezett a Zólyom-Losonc-Fülek vasúti vonalra

2021. január 9., 13:45
Szvorák Emese

Mikuláš Virág, a közlekedési és építésügyi minisztérium (MDV) kommunikációs osztálya vezetőjének tájékoztatása szerint, egy európai uniós társfinanszírozású projektnek köszönhetően sikerült beszerezni az új szerelvényeket.

Fotó: ZSSK

Konkrétan 861-es típusú dieselvonatokról van szó. A Szlovák Vasúttársaság Rt. a közeljövőben további 7 modern vonat beszerzését tervezi. A beruházás összköltsége 77 millió euró, a vasúttársaságra eső rész közel 2,2 millió euró.

Az egyik szerelvénytípus 115 ülő- és 80 állóhellyel, a másik pedig 171 ülő- és 120 állóhellyel rendelkezik. Valamennyi légkondicionált, wifivel, információs és kommunikációs rendszerrel, valamint kamerarendszerrel ellátott. Kialakításuknál a fogyatékkal élők és a mozgáskorlátozott utasok kényelmére is ügyeltek. A fel-és leszállás megkönnyítése érdekében a vasúti kocsikat automata utasajtókkal és lépcsőkkel látták el.

új vonatok
Fotó: ZSSK

„Az új szerelvények felszerelésének érdekessége továbbá az utasszámláló rendszer, amely lehetővé teszi az egyes megállóknál a fel-és leszállók számlálását. Mindezt anélkül, hogy az utasok kilétét meg lehetne állapítani”- tette hozzá Virág.

Az új vonatokat nemcsak a Zólyom-Losonc-Fülek szakaszon, hanem fokozatosan több vonalon is elindítják. Így Zólyomtól Besztercebányán át Breznóbányáig és Ruttkáig, valamint Fülektől Rimaszombatig és Tiszolcig.

„A közeljövőben születik döntés a Zólyomtól Fülekig történő villamosításról. Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmányt értékelik”- zárta Virág.