2022. június 1., 07:58

Nézze online a Parasztoperát!

A Pintér Béla és Társulata 2022. április 10-én 350. alkalommal játszotta talán legismertebb előadását, a Parasztoperát. A dráma június 3-án és 4-én online módon is elérhetővé válik.

Pintér
Parasztopera
Fotó: Pintér Béla és Társulata
2020 telén kezdtünk el a járványhelyzet miatt online vetítéseket tartani, melyek nagy népszerűségnek örvendtek és segítettek abban, hogy a társulat átvészelje a kényszerű leállások időszakát. Bár az idei évadban szerencsére már személyesen is találkozhattunk előadásainkon, sokan jelezték, hogy földrajzi vagy egyéb tényezők miatt szívesen néznének továbbra is online tartalmakat. Elsősorban nekik szeretnénk kedvezni ezzel a lehetőséggel, ezért az elérhető jegyek számát korlátozzuk, és kérjük, ha teheti, inkább személyesen látogasson el előadásainkra, akár még ebben az évadban, akár a következő szezonban!”

– olvasható a társulat közleményében.

2022. június 3-án 16 órától másnap 23 óráig a Parasztopera 350. előadásán készült nyolc kamerás felvételt láthatják.

A megadott időintervallumon belül bármikor elindíthatják a lejátszást. Az előadás két verzióban is elérhető: magyarul és angol felirattal.

A Parasztoperát csaknem húsz éve, 2002. október 19-én mutatták be a budapesti Szkéné Színházban; s talán nem túlzás kijelenteni, hogy azóta is ez a társulat egyik legnagyobb sikere. A bemutatót követően a színikritikusoktól elnyerte Az évad legjobb zenés előadása díját, 2003-ban a VIDOR fesztiválon Pulcinella-díjat kapott A kivételes összhangzatért, a 2005-ös toruni Kontakt Nemzetközi Fesztiválon pedig A színházi nyelv megújításáért és legjobb zenéért járó díjjal tért haza.

Pintérék az előadással bejárták szinte egész Európát, de az Egyesült Államokba és Kanadába is eljutottak. A Parasztopera egyike annak a néhány Pintér Béla-darabnak, amelyet nemcsak a társulat vitt színre: a művet több színházban is bemutatták, jelenleg épp a Szegedi Nemzeti Színházban (az Újvidéki Színházzal koprodukcióban, Keresztes Attila rendezésében) és a Kassai Thália Színházban (Rédli Károly rendezésében) látható.

A színészek között megtalálható mások mellett Baranyi Szilvia, Nagy-Abonyi Sarolta, Enyedi Éva, Szalontay Tünde, Tóth József, Bencze Sándor „Qpa”, Thuróczy Szabolcs és Adorjáni Bálint is, de ezúttal sem hiányozhat az alkotó, Pintér Béla sem. A darabot a Jászai Mari-díjas Pintér Béla írta és rendezte, a zenéjét pedig az a Darvas Benedek szerezte, aki Nyíri László, Pelva Gábor, Veér Bertalan és Póta György társaságában maga is ott található a 75 perces előadás zenészei között. Az egyfelvonásos dráma jelmezeiért Benedek Mari, díszleteiért pedig Horgas Péter és Tamás Gábor felel.

Jegyet az online vetítésre itt vásárolhat.

A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság”

– árulta el Pintér Béla, majd hozzátette: „Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!”

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.