2022. október 9., 15:44

Derzsi György musicaléről, A tizenötödikről: Többször meghaltam én is az alkotás közben

Újra műsorra tűzte a Madách Színház Derzsi György és Meskó Zsolt Kazinczy, a tizenötödik című darabját. A felvidéki szerző, Derzsi György mesélt a darabról és a művészeti titkokról.

A tizenötödik
Galéria
+2 kép a galériában
A tizenötödik című darab bemutatója
Fotó: Madách Színház

A tizenötödik című darab a III. Madách Musical Pályázat győzteseként, 52 pályamű közül került a Madách Színház színpadára a tavalyi évadban. Ez egy forradalmian új hangvételű musical, melyben 19. század közepének magyar dallamvilága keveredik 21. századi zenei formákkal.

Szerelem, szenvedély, küzdelem a hazáért, a magam igazságáért, az életért. Háromgenerációs, nagyszabású, magával ragadó, látványos előadás - így lehetne jellemezni a darabot.

A szerzőpáros, Derzsi György és Meskó Zsolt nagy álma teljesült azzal, hogy hosszú, katartikus munkájuk meghozta gyümölcsét. A napokban újra színpadra került a Kazinczy Lajos életéről, szerelmeiről, hazafiságáról és mártírhaláláról szóló darab. A tizenötödik vértanú szerelmes, bohém, szegény és céltalan ifjúból a szabadságharc hőse lesz, aki csaták sorsát dönti el, szuronyrohamot vezet. Az aradi várban Haynau foglya lesz, ítéletre vár. A tizenhárom vértanút már kivégezték. Mi lesz az ő sorsa? Ez derül ki a musicalből.

A felvidéki zeneszerző, színművész Derzsi György a napokban kapta meg a Pro Traditione-díjat. Nagyon sokat dolgozik mostanában. Forgatott egy Lehár Ferencről szóló filmet Koltay Gáborral, a közeljövőben kezd próbálni Az operaház fantomja című előadásban, szóló fellépésekre jár, és zenél a Három Királyok Produkcióval is. Mégis,

amikor műsorra tűzik A tizenötödiket képes teljesen átszellemülni, és együtt lélegezni, élni a darabbal.

Miközben a Pro Traditione díjátadón, Zsigárdon beszélgetünk, látom rajta, hogy lélekben Budapesten jár, A tizenötödik próbáján. Feldobva érzi magát attól, hogy barátai, kollégái, volt osztálytársai, osztályfőnöke ott vannak a darabban, hogy együtt dolgozhatnak.

Zseniális a szereposztás

„Nagyon nehéz nekem szerzőként beszélni eddigi tapasztalatokról. Hat éve élek ebben a darabban. Írtam, készültem, versenyeztem, betanítottam az énekeseknek. Úgy érzem, nagyon benne vagyok, íg nem tudom külsőleg látni. Olyan ez, mikor az ember nézi a gyerekét, és mindenkinek a sajátja a legszebb, legokosabb, legügyesebb” – kezd mesélni A tizenötödikről Derzsi György. A szereplőkkel, a karakterekkel rendkívül elégedett. Mint mondja, mindhárom megformáló külön karakter, és zseniálisan jó. Nem tudna választani, ki a legjobb Kazinczy vagy ki a legjobb Haynau.

„A Ricsi (szerk.megj. Borbély Richárd) felszántja a színpadot az erejével, Solti az érzékenységével úgy énekli a duettet, hogy könnybe szökik a szemem. A Jenővárinak elbűvöl a fiatalsága, a szemtelensége, a lendülete. Mindegyik máshogyan hozza a szerepet, és mindegyik hiteles” – magyarázza a felvidéki szerző. Rámutat arra, hogy a darabnak van további felvidéki vonatkozása is, mégpedig a nagysallói csata, amelyben Kazinczy Lajos is részt vett bátor katonaként.

A tizenötödik
A tizenötödik című darab bemutatója
Fotó:  Madách Színház

Derzsi György elárulta, úgy nem tudna darabot írni, ha ő maga otthon nem játszaná el ezerszer a történéseket. Szerinte ezért is tetszett ez a darab a zsűrinek. Nincsenek benne üresjáratok, öncélú zenék. Minden momentumnak van külön megfontolt, patikamérlegen kimért zenéje.

Többször meghalok én is írás, zeneszerzés közben ilyenkor. Az az érdekes, hogy mikor hat évvel ezelőtt, 2016-ban kézhez kaptam a szövegkönyvet, és elkezdtem írni a darabot, azt mondta, hogy ezt a Madáchban kell előadni. Ahogy otthon rendeztem, írtam, a Madách színpada lebegett a szemem előtt. Én nem akartam ennél alább adni”

– magyarázza. A közkedvelt művész azt mondja, van, hogy éjjel ül oda a zongorához, és hajnalig zenét szerez. Úgy magyarázza, azért tartott hat évig a darab elkészítése, mert amit kiad magából, annak azonosnak kell lennie azzal, amit belül érez.

Az elfeledett vértanú

Kazinczy Lajost, a híres nyelvújító, Kazinczy Ferenc fiát az elfeledett tizenötödik vértanúként tartják számon az aradi tizenhárom és Batthyányi Lajos mellett. A tizenötödik aradi vértanú emlékére állított emlékhelyet a Fiumei úti sírkertben a Madách Színház és a Nemzeti Örökség Intézete október hatodikán.

Kazinczy Lajos élete azóta került ismét reflektorfénybe, mióta a Madách Színházban bemutatták Szirtes Tamás rendezésében a Derzsi György-Meskó Zsolt szerzőpáros A tizenötödik című musicaljét. A darab nemcsak azért különleges, mert egy kevéssé ismert történelmi szereplő életét és tragédiáját mutatja be, de a Kazinczy Lajos életéről szóló musical az első darab a magyar színház- és zenetörténetben, amely az 1848–49-es forradalom és szabadságharc korát helyezi középpontba. Összesen tizenhat honvédtisztet végeztek ki Aradon. Ormai Norbert ezredest már 1849. augusztus 22-én, az aradi tizenhármat október 6-án, Kazinczyt viszont csak október 25-én küldték a halálba. Haynau utolsó áldozata Ludwig Hauk osztrák származású alezredes volt 1850-ben. Az aradi vértanúk között tartjuk számon Lenkey János tábornokot is, aki a várbörtönben megőrült, majd meghalt.

„Kazinczy Lajos életének és hősi halálának emlékét az utókor, vagyis a mi feladatunk megőrizni – éppen ezért nagyon örülünk, hogy a Madách Színházban helyet adhatunk A tizenötödik című, Kazinczy Lajos életét egészen új perspektívából feldolgozó, emellett a musical műfaji kereteit is feszegető előadásnak. A most felavatott emlékhelynek köszönhetően remélhetőleg rövidesen Kazinczy Lajos esetében is érvénytelenné válik az „elfeledett aradi vértanú” megnevezés” – emelte ki Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója.

A tavasszal bemutatott A tizenötödik című előadás október 7-e és 16-a között három szereposztásban tekinthető meg – Kazinczy Lajost hármas szereposztásban Borbély Richárd, Jenővári Miklós és Solti Ádám játsszák majd.

A tizenötödik
Galéria
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.