2022. október 5., 18:29

Derzsi György, Pro Traditione-díjas: Imádok a színpadon lenni KÉPEKKEL

Derzsi György kapta idén a Pro Traditione-díjat. A zeneszerző, színművész Zsigárdon, az idősek világnapja alkalmából szervezett ünnepségen vehette át az elismerést.

Pro Traditione - Derzsi György
Médialapozó
Fotó: Katona Tamás
Derzsi Györggyel nagyinterjú készült a Pro Traditione- díj és a Tizenötödik musical kapcsán

A hagyományokhoz híven az idén is megítélték a Pro Traditone-díjat. A 2022-es évben Derzsi György színművésznek, zeneszerzőnek, énekesnek adták át az elismerést. Ezúttal a zsigárdi idősek köszöntésének ünnepén adták át a díjat.

Az ünnepi műsoron felléptek a zsigárdi óvodások és alapiskolások is, majd Derzsi György operett, musical és pop slágerek összeállításával szórakoztatta a közönséget. Fellépése előtt Baranyay Alajostól, Zsigárd polgármesterétől és Kiss Lászlótól, a Pro Traditione-díj társalapítójától vette át a díjat. Derzsi György méltatását Žiaček Adrianna, az alapiskola igazgatója olvasta fel.

Pro Traditione - Derzsi György
Fotó:  Katona Tamás
A színpadon Derzsi György
„Nem nagyon kaptam még díjakat eddig. Tavaly kaptam Harmónia-díjat, és most a Pro Traditionet. Nagyon furcsa a laudáció során a színfalak mögül hallgatni, hogy az ember mi mindent csinált. Ilyenkor jönnek vissza az emlékek, jaj de jó volt itt és ott játszani, énekelni. Teljesen elérzékenyültem a kulisszák mögött. Az ember nem a díjakért csinálja ezt, én imádok színpadon lenni, mosolyogni az emberekre. Azért csinálom, hogy boldogságot hozzak az emberek szívébe. Boldog vagyok, hogy ezt még díjazzák is” – nyilatkozta portálunknak a színművész.

Derzsi György neve méltán ismert a felvidéki magyar kultúréletben. A közelmúltban aratott nagy sikert a Tizenötödik című musicaljével, amelyet a Madách Színházban vittek színre, és a napokban újra műsorra tűzik. Derzsi György Vadkerti Imre és Kovács Koppány társaságában szerepel a Három Királyok Produkció együttesben, és mindig sikert arat a Lehár és a Szerelmem, Sárdy című monodrámájával.

A jövőben nagy örömére Az operaház fantomjában is szerepelni fog, valamint éppen vágás és utómunkálatok alatt van a Lehár Ferenc életéről készített Koltay film, amelyben Derzsi játsza a főszerepet, és a zenéjét is ő írta. Magát bohókás, megszállott, elhivatott művésznek tartja.

A Pro Traditione elismerést olyan a magyar kultúra, sport, tudomány vagy más jeles területen működő személy, illetve intézmény kaphatja meg, aki érdemben és minőségben is nagyot alkotott, méltó módon képviseli a Felvidéket.
Pro Traditione - Derzsi György
Fotó:  Katona Tamás
Pro Traditione-díj
A díjat akkor alapítottuk Csiba Péterrel, Kaszás Attila sógorával, amikor észleltük, hogy egyre több felvidéki énekes, zenész, táncos képvisel eredményesen és méltón bennünket rangos megmérettetéseken, mint például a Fölszállott a páva tehetségkutató. A Pro Traditione Polgári Társulás, Zsigárd, amelyet még Kaszás Attilával hoztunk létre 2002-ben, belegyezett abba, hogy ennek apropóján díjat alapítsunk. Ezt az elismerést legtöbb három ember vagy intézmény kaphatja meg egy évben

– nyilatkozta portálunknak korábban Kiss László, a Zsigárdi Kulturális – Közösségi és Tájékoztató Központ napjainkra már nyugdíjba vonult vezetője, a díj egyik alapítója.

Pro Traditione - Derzsi György
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.