lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2022. szeptember 30., 20:17

A darabnak humorosnak kell lennie!

Van az életben szomorúság elég, jókedvre akarják hangolni a közönséget, vallja Szabó Márta, az idén 20 éves kisújfalui Napsugár színjátszó csoport vezetője.

Napsugár Színjátszó Csoport
Fotó: Bokor Klára

Mivel is ünnepelhetnének méltóbban, mint első darabjuk, a Sári bíró újbóli színpadra vitelével. Pár napja a kisújfalui tájház színpadán adták elő fergeteges sikerrel. A csoport neve, a Napsugár is jó ómennek bizonyult, mert bár nehéz, fekete fellegek húztak el a színpad felett, nem eredt el az eső.

Napsugár Színjátszó Csoport
Szabó Márta, a színjátszó csoport vezetője és rendezője
Fotó:  Bokor Klára

Szabó Márta, a színjátszó csoport vezetője, rendezője, mindenese elmondta, Down-szindrómás kislánya révén került kapcsolatba a színjátszással, mert Viki nagyon szeretett szerepelni. Az akkor még négytagú család bibliai történeteket dolgozott fel, amelyeket a templomban vagy egyéb rendezvényeken adtak elő. Később részt vett Vikivel Érsekújvárban egy színjátszóknak szervezett fél-éves gyakorlaton. Ekkortájt került a kezébe a Sári bíró szövegkönyve, elég hiányos formában, átgépelte és nekifogott szereplőket verbuválni.

Napsugár Színjátszó Csoport
A lelkes közönség
Fotó:  Bokor Klára

– Szétnéztem a faluban, ki melyik szerepre felelne meg, akit megszólítottam, mindenki lelkesen vállalta. 2002-ben alakultunk meg Napsugár színjátszó csoport néven – idézi a kezdeteket Márti. Hozzáfűzi, húsz év alatt 16 darabot mutattak be, a helyi rendezvények állandó szereplői, de természetesen örömmel üdvözlik a csoportot a környékbeli településeken és külföldön is.

A darabválasztásnál számunkra csak egy kitétel van, humorosnak kell lennie. Van az életben szomorúság elég, mi nevettetni, szórakoztatni akarunk.

Ezért választunk a legtöbbször népszínműveket. Csoportunk átlagéletkora 47 év, de nem okoz gondot eljátszani az ártatlan leánykát vagy a nyalka legényt sem. Mi találjuk meg a darabhoz a zenét, a ruhákat, mi tervezzük meg a díszleteket. Nem szégyelljük, ha bakizunk, improvizálunk, mi is élvezzük az előadást a közönséggel együtt, ez is a kis társulatunk sikere – emelte ki a csoportvezető. Egy tréfát is elmesélt, amikor a vizet az üvegben pálinkára cserélte. A szereplők jót belehúzva prüszköltek, köhögtek a könnyük folyt, a közönség pedig kacagott, milyen élethűen eljátszották a színészek, hogy erős pálinkát ittak.

Napsugár Színjátszó Csoport
A Napsugár Színjátszó Csoport előadásában a Sári bíró
Fotó:  Bokor Klára

A régi szereplők örömmel vették, hogy a Sári bíróban újra eljátszhatják életük első szerepeit. Annak ellenére tették ezt, hogy némelyek külföldön élnek és családosok. Volt, aki online gyakorolt. Gedi szerepét sajnos pótolniuk kellett, mert Dobai Szilárd, aki Szepsiben 2004-ben elnyerte a „Legígéretesebb férfiszereplő” díját, tragikus körülmények között, fiatalon elhunyt. Szabó Viktória alapító tag is az égi hazába költözött, ő a próbák alatt szinte mindenki helyett be tudott ugrani. Az előadás is e két fiatalra való emlékezéssel kezdődött.

A társulat tagjainak még húsz év után is „jól állt” a szerep. A háromfelvonásos színművet a közönség hahotázva, tapsolva nézte végig. Kívánunk a társulatnak további aktív és sikeres éveket.   

Megjelent a Magyar7 hetilap 39. számában.

  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.