2022. szeptember 28., 11:28

Az egyén igazsága a közösség győzelme - Megjelent a MAGYAR7 39. száma

Élesbe fordult a kampány, éppen egy hónap múlva választ az ország megyei elnököket és képviselőket, egyúttal településvezetőket és önkormányzati képviselőket - írja vezércikkében Molnár Judit főszerkesztő. Mivel azonban nem élünk normális időket, alig látszik a kampány, pedig a tétje most is óriási. „A Szövetségnek ez lesz az első megméretése, ám sokkal több egy választásnál, most értelmet nyerhet az egyesülés. Ha jók lesznek a számok, az felülírja az eddigi súrlódásokat, vitákat, és jó alapot teremt a parlamenti választásoknak, ha viszont nem sikerül meggyőzni a választókat, az a párt további sorsát is megpecsételheti.”

címlap
Fotó: Magyar7

Mekkora bajba sodorhat minket Heger működésképtelen kormánya? Rajkovics Péter azt írja Közélet rovatunkban, hogy már a jobbra húzó gazdasági szakértők is arra figyelmeztetnek, a csehek is problémakezelési javaslattal álltak elő, amely a Sulík-féle tervezettől eltérően a vállalkozókat is érintené. Nálunk ehelyett jönnek az ígéretek, na meg az új gazdasági miniszter, Karel Hirman, aki maga is jelezte, az eddigi megoldások nincsenek megfelelően előkészítve.

Ostoba és veszélyes javaslat hangzott el az ENSZ Közgyűlésén. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt javasolta, zárják ki Oroszországot a Biztonsági Tanácsból.

Ez a párbeszédnek a lehetőségét is kizárná, írja külpolitikai jegyzetében Pomichal Krisztián. „Egyetlen háborúban sem szűnhet meg a párbeszéd a harcoló felek között, máskülönben képtelenség megállítani a pusztítást. Ha elfogadjuk a nyilvánvalót, miszerint Ukrajnában az Egyesült Államok vív ukrán vérrel háborút Oroszországgal szemben, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy a világ két legnagyobb atomhatalma között a párbeszédet minden áron fenn kell tartanunk."

címlap
Fotó:  Magyar7

A stratégiai perek az egyénnek szolgáltatnak igazságot, de a közösséget erősítik a címe annak az interjúnak, amelyet Kolek Zsolt készített a Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) igazgatójának és a munkatársainak a szerkesztőségünkben tett látogatása alkalmával. Az intézet vezetését idén júliustól ismételten Gyeney Laura vette át, akit a kisebbségi jogvédelem céljairól és nemzetközi mozgásteréről kérdeztünk.

Két éve a szlovákiai magyar média egységes örömkiáltással tette közzé a hírt, hogy a strasbourgi európai emberi jogi bíróság a magyar tulajdonosok javára döntött egy 2009-ben kezdődött, a Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos ügyben.

Azóta eltelt újabb két év, s újabb két bíróság ült össze az ügyben, de a mai napig nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy az eljárás megnyugtatóan lezárult. Egy elhúzódó zsákmányszerzés rövid története a címe Somogyi Szilárd összefoglalójának. Múlt hétfőn a Pesti Vigadóban adták át a Magyar Művészeti Akadémia 2022. évi tagozati díjait. Három felvidéki alkotóművész, köztük lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly is elismerésben részesült.

magyar7
Fotó:  Magyar7

„Hogy az iskolában ne politizáljanak a tanáremberek? Ha kérdezik őket a gyerekek, mondják azt, hogy kuss, és kérdezd otthon a szüleidet vagy a nagyszüleidet? Nálunk nincs háború, az iskolában még inkább nincs! Ha majd nagykabátban és kesztyűben ülve fognak kérdezősködni, akkor se lesz semmi gond? Hiszen a gyerekekeinket is szankcionálja az EU! Ötujjas vagy egyujjas kesztyűben könnyebb télen körzővel és színes ceruzákkal dolgozni a fűtetlen tanteremben és orrot fújni?” –  Száraz Dénes: Megkésett tanévnyitó.

150 éves a patinás kassai Ipari. Ebből az alkalomból foglalja össze az iskola történetét két részben Albert Sándor. Az 1867-es kiegyezés után Magyarországon felgyorsult az ipari fejlődés. Ez egyben igényelte és megteremtette a lehetőségét a szakiskolai hálózat kiépítésének. Báró Eötvös József vallás- és közoktatási miniszter 1870-ben Szakkay József kassai reálgimnáziumi tanárt bízta meg azzal, hogy Nyugat-Európában tanulmányozza a felsőbb ipari szakoktatást és annak magyarországi bevezetési lehetőségeit.                                                                                                          

Vajon mit válaszolt Szabó József, a modern magyar geológia úttörője a kérdésre: „Venez coucher avec moi!” Magyarul: „Jöjjön, feküdjék le velem!” Esetleg ezt: „Jöjjön, háljunk együtt!”. A tudósról írt Lacza Tihamér a Leporolt históriákban.

A nyilvánosságra hozott takarékoskodási lista egyik leginkább kifogásolható eleme az iskolák kötelező bezárása lenne, írja Szomolai Andrea.

Vajon ki marad majd otthon a gyerekekkel, ha ismét online kell tanulniuk? Ha azt vesszük, hogy egy alsó tagozatos osztályba átlagosan húsz gyerek jár, akkor ott húsz háztartást kell ellátni energiával, míg a gyerek otthon van. Nem ülhet hidegben, főzni kell neki, a notebookok is energiát fogyasztanak – vetik fel a jogos kérdéseket a szülők. Tájaink rovatunk kezdő anyagában mátyusföldi településeken érdeklődtünk.

magyar7
Fotó:  Magyar7

50 éves az UFÓ, Pozsony leghíresebb jelképe, amelynek több esetben is megváltoztatták a nevét, írja Dunajszky Éva.

Tudnak-e egyáltalán takarékoskodni az intézmények? Fábián Gergely a kassai Tháliában, a Márai Sándor Alapiskolában, és Nagy György megyei képviselőnél érdeklődött. A megye már hosszabb ideje foglalkozik azzal, hogy energiahatékonyabbá tegye a tulajdonában lévő épületeket, a fenntartása alá tartozó iskolákat, intézményeket. Kapusta Krisztina, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem közösségszervező szakának hallgatója a Honti Múzeum munkatársaként és helytörténészként az ipolysági zsidóság történelmét kutatja. Vele beszélgetett Kaszmán Zoltán.

Gárdonyi Géza életével, munkásságával, írói pályafutásával és örökségével foglalkoztak azon az emlékkonferencián, amelyet Rimaszombatban tartottak az író halálának 100. évfordulója alkalmából. A program részeként nyílt meg az egri Bródy Sándor Könyvtár vándorkiállítása is, amely október közepéig látható Gömörben. Az eseményről Virsinszky Tamás tudósított.

A királyhelmeci közönség a nyolc évvel ezelőtti, jubileumi kiállítása után Csótó László grafikusművész újabb alkotásait csodálhatta meg a felújított városi kultúrházban pár napja nyílt Profán körmenet c. kiállításán. A művészt meglátogatta Molnár Gabriella.

Az ezredforduló táján öt éven át havi rendszerességgel megjelent, majd két évtizednyi kihagyás után, tavaly főnixként éledt újjá hamvaiból a Levél Kedvesemnek című ifjúsági havilap. Saláth Richárd alapító főszerkesztőt kérdezte Nagy-Miskó Ildikó. Van az életben szomorúság elég, jókedvre akarják hangolni a közönséget, vallja Szabó Márta, az idén 20 éves kisújfalui Napsugár színjátszó csoport vezetője. Mivel is ünnepelhetnének méltóbban, mint első darabjuk, a Sári bíró újbóli színpadra vitelével, írja Bokor Klára.

A Határtalanul Füleken. A projekt keretében szeptember 18-a és 23-a között Határtalan Színházi Fesztivált rendeztek a Füleki Gimnáziumban. A budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium két mesét hozott Fülekre. Barátságok, szakmai kapcsolatok születtek a két gimnázium között, olvasható Agócs Szvorák Emese beszámolójában.

A természetességre és a gyógyfüvekre építette vállalkozását Nagy Gábor és Orsolya, Nagymegyeren. A házaspár követte megérzéseit és hitbéli meggyőződését az egészséges életmód felé vezető úton. Az egészség a legfontosabb értékünk címmel írt Reczai Lilla a nagymegyeri vállalkozásról.

Folytatjuk a középiskolások irodalmi vetélkedőjét, majd a logopédus cikkét olvashatják a hangképzésről, a beszéd alapjáról.

magyar7
Fotó:  Magyar7

Széplesre látogatunk a Hazajáróban. „A hegység legnagyobb értéke éppen a nehézkes megközelíthetősége, hisz aki a hármas halom közelébe akar jutni, arra hosszú völgytúra vár, miközben zúgó patakok, havasi rétek, valódi kárpáti fenyőerdők, szikla amfiteátrumok kísérik útján.”

Chililekvár és Sacher torta az Íz-lelőben Vas Laura kínálata, Vass Gyula a Kia Sportage 1,6 T-GDi MHEV GT-Line autót tesztelte.

Rajkovics György a magyar labdarúgó-válogatott eredményeit, Rajkovics Péter Federer tehetségét és búcsúját méltatja.

A Magyar7 hátlapján Károly Róbert körmöcbányai szobra látható. Lapunk 39. számában természetesen megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt.

Keresse lapunkat, ott vagyunk az újságárusoknál, az élelmiszerboltokban, a postán és immár a Slovnaft-kutakon is. Elő is fizethetik a Magyar7-et, a megrendelés részletei lapunk 22. oldalán.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.