2021. október 29., 18:49

Oltás nélkül nem lesz olimpia?

A sors, vagy inkább a koronavírus alakította úgy, hogy néhány hónappal a tokiói nyári játékok után februárban újra olimpiára készül a világ. Ezúttal az ázsiai nagyhatalom otthonában, Kínában. Az már most biztos, hogy a járvány árnyékában.

Peking 2020 téli olompia

A szlovák jégkorong-válogatottról például a közelmúltban derült ki, hogy az olimpiai részvétel kiharcolása után a válogatott vezetőségének fontos döntést kellett hoznia.

Mivel a kínai szervezők úgy határoztak, hogy aki nincs beoltva koronavírus ellen, háromhetes karantént kell teljesítenie a játékok előtt, így a válogatott menedzsere, Miroslav Šatan kijelentette, csak olyan hokis utazhat Pekingbe, aki be van oltva.

A többhetes edzés nélküli lét ugyanis túl nagy kockázat, s a kínaiak egyébként sem adnak túl sok lehetőséget. Tegyük hozzá, csak a Kínában élők számára értékesítenek jegyeket a jövő évi, pekingi téli olimpiára és paralimpiára. A Nemzetközi Olimpiai és Paralimpiai Bizottság pedig teljes mértékben tiszteletben tartja a szervezők koronavírus-járvány miatt meghozott rendelkezéseit, amelyek nemzetközi szakértőkkel és a kínai hatóságokkal folytatott széles körű konzultációkon, valamint az olimpiai és paralimpiai szereplők tapasztalatain alapulnak.

Az amerikaiak ebből kifolyólag még messzebb mentek. Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága (USOPC) közölte,

minden sportolónak, aki részt kíván venni a jövő februári téli olimpián, kötelező lesz felvennie a koronavírus elleni védőoltást.

A szervezet közölte, november 1-i hatállyal minden olyan edző és sportoló számára kötelezővé teszi a vakcinát, aki az USOPC létesítményeit, így annak     edzőközpontjait használja. „Ez a döntés vonatkozik minden jövőbeli amerikai olimpiai delegáció összes tagjára” – áll az USOPC vezérigazgatója által az érintetteknek kiküldött levélben, amely szerint orvosi vagy vallási okból kérhető mentesség.

Számtalan kérdést vetnek fel azonban a szervezők szigorú szabályai, és tudjuk, éppen Kínából indult a járvány. A februári helyzetet senki sem tudja előre jósolni, a küzdelmek télen zajlanak majd, ami a vírus terjedésének esélyeit is növeli.

Abban tehát biztosak lehetünk, ismét egy furcsa olimpia tanúi leszünk, miközben Peking lesz az első helyszín, ahol a nyári játékok után télit is rendeznek. Minden akkreditált személy, aki teljesen oltott, a pekingi érkezéskor „buborékba”, azaz zárt rendszerbe kerül, amely lefedi az összes olimpiai területet, beleértve a szállást, az utazást, a verseny- és edzéshelyszíneket, az étkezést, a megnyitó és a záró ünnepséget. A résztvevők csak az olimpiával kapcsolatos helyszínek között mozoghatnak edzések, versenyek és munka céljából. Egy külön, az ötkarikás játékokra szánt szállítási, utaztatási rendszert vezetnek be.

A jövő évi, pekingi téli olimpiát február 4. és 20., míg a téli paralimpiai játékokat március 4. és 13. között rendezik meg.     

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/42. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.