2024. augusztus 2., 11:28

Megáll az ész! "Férfival" kell ringbe szállnia a magyar női ökölvívónak

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ellentmondásos és kockázatos döntést hozott azzal, hogy két bokszolónak engedélyezte az indulást a női ökölvívó versenyszámokban az olimpián. 

Azokról az ökölvívókról van szó, akik a világbajnokságokon nem mentek át a nemi teszteken, most viszont engedélyt kaptak arra, hogy részt vegyenek a játékokon. Ez a döntés számos sportoló és sportértő körében jelentős felháborodást váltott ki.

A botrányt és a felháborodást hatványozottan fokozta a csütörtöki nap.

Ökölvívásban a női 66 kilósok mezőnyében az olasz Angela Carini és az algériai Iman Helif második fordulós összecsapásán az olasz hölgy két nagyobb ütés után térdre rogyott és sírva fakadt.

Az olasz versenyző azt kiabálta, hogy ez igazságtalan, majd nem volt hajlandó kezet fogni az ellenfelével, amikor a bíró az algériait hirdette ki győztesnek - számol be róla a Nemzeti Sport.hu.

Az olasz ökölvívó a mérkőzés után azt nyilatkozta, hogy mindig igyekezett a hazáját szolgálni, de ezúttal nem volt értelme folytatni, mert  képtelen volt tovább bokszolni.

Még a harcosok is feladják néha. Amikor a csatát elveszítik, becsülettel a földbe szúrják a kardot. És én is ezt tettem.

– mondta Carini a mérkőzést követően. Azt is hozzátette, hogy nem tiltakozásképp adta fel a mérkőzését.

A sportolónőt a meccs után orvos látta el, azt vizsgálták, eltört-e az orra. 

Az algériai Helifet, aki a 2022-es vb-n súlycsoportjában ezüstérmes lett, a tavalyi világbajnokság előtt a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) kizárta, mert az elvégzett nemi teszt eredménye azt mutatta ki, hogy a tesztoszteron szintje is túl magas, vagyis biológiailag férfi, ezért nem szerepelhet a női vébén. 

Az olimpiai ökölvívótornát viszont már Tokióban sem az IBA szervezte, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, ami azt is jelenti, hogy Helif az olimpián a NOB szabályai alapján a női versenyben indulhat.

Az algériai Helif a következő körben, a negyeddöntőben a magyarországi Hámori Lucával mérkőzik meg szombat este az elődöntőbe kerülésért.
Olasz és bolgár tiltakozás a női tornán szereplő vitatott nemű bokszolók miatt

Az olasz miniszterelnök szerint a genetikailag férfi tulajdonságokkal rendelkező sportolókat nem szabad besorolni a női kategóriákba.

Giorgia Meloni kijelentését az ANSA olasz hírügynökség idézte, amely azt követően hangzott el, hogy az algériai Iman Helif csütörtökön legyőzte az olasz Angela Carinit a párizsi olimpiai torna nyolcaddöntőjében.

Az afrikai sportolóval szemben az egyoldalú küzdelmet alig 40 másodperc után feladó Carini nem volt hajlandó kezet fogni az amúgy eleve férfias külsejű Heliffel és igazságtalannak nevezte a helyzetet.

A 66 kilogramm negyeddöntőjében szombaton éppen a már két nyertes meccsen túllevő Hámori Lucával ringbe lépő algériairól, illetve a kétszeres világbajnok tajvani Lin Jü-tingről tavaly az IBA, a sportági világszövetség elnöke, Umar Kremljov azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómáik vannak.

Nem arról van szó, hogy bárkit is diszkrimináljunk, hanem a női sportolók jogainak védelméről, akiknek egyenlő feltételekkel kell versenyezniük

- hangsúlyozta Meloni, aki az orrsérülést szenvedett Carini meccsét Heliffel igazságtalan csatának nevezte.

Ez nem volt tisztességes küzdelem

- zárta gondolatait a kormányfő.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanakkor csütörtökön este közleményben védte meg a női boksztornán szereplő két sportolót, akiknek indulása hatalmas felháborodást váltott ki világszerte, az IBA pedig a múlt évben kizárta őket a világbajnokságról túl magas tesztoszteronszintjük miatt. A NOB viszont most azt közölte, hogy a két versenyzőt tavaly agresszió érte az IBA részéről és kizárásuk önkényes volt.

A Bolgár Olimpiai Bizottság ugyanakkor hivatalos közleményben adott hangot nemtetszésének a genetikai teszten megbukott ökölvívók női tornán való indulásának engedélyezése miatt.

A testület álláspontja szerint meg kell védeni azon sportolók jogait, akiket sérelem érhet az erősebb nem képviselőinek női versenyeken való részvétele következtében.

Tudományosan bebizonyosodott, hogy a férfiak ütései erősebbek, mint a nőké, ami súlyos sérüléseket okozhat

- áll a szófiai közleményben.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) ügyvivő testületének tagja, Berkó Lajos szintén felháborodásának adott hangot és amint azt az MTI-nek elmondta, a MÖSZ hivatalos levelet fog küldeni a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Helif olimpiai szereplése miatt. A sportvezető egyúttal azt is elmondta, hogy Hámori Luca mindenképpen ringbe lép a szombati negyeddöntőben.

(MTI)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.