2024. augusztus 3., 13:50

Hét érdekesség a 2024-es nyári olimpiáról

Ez lesz a legjobb, legszebb, a leg, leg, leg...? Nincs legjobb, nincs legszebb, legfeljebb szubjektív vélemény egyik-másik olimpiáról. Például a legjobb és legszebb téli olimpiai játékok címét az 1994-es lillehammeri vinné el, és valószínűleg nem csak szerintem. És mi a helyzet a 2024-essel? Különlegesnek szánt megnyitó, politikai propaganda, ezeket már kipipálhatjuk.

 

Párizsi olimpia 2024 - arany érem

1. A július 26-i megnyitón esett az eső.

Melyik olimpiai megnyitóünnepségen esett utoljára az eső? Az 1952-es helsinki ötkarikás játékok megnyitóján a sportolókat és a fedetlen lelátókon ülő 70 ezer nézőt is elmosta az eső. Finnországban 189 sportoló (162 férfi és 27 nő) képviselte Magyarországot, és ez volt az eddigi legsikeresebb olimpia magyar szempontból: 16 arany, 10 ezüst, 16 bronz szerepel az éremtáblázaton.

 

2. Ki szerezte az első aranyérmet a 2024-es nyári olimpián?

Július 27-én, a légpuskások vegyes csapatversenyében a döntőben Kína (Huang Ju-ting, Seng Li-hao) 16-12-re legyőzte Dél-Koreát. A bronzérmet Kazahsztán szerezte meg. A 2021-es tokiói játékokon is Kínáé volt az első arany, akkor női légpuskában Jang Csien diadalmaskodott.

 

3. Kié a második aranyérem Párizsban? 

Nem meglepő módon ezt is a kínaiak szerezték, női 3 méteres szinkronműugrásban az esélyes Csang Ja-ni és Csen Ji-ven párosa, az amerikaiak és a britek előtt.

 

4. Tudják, hol található Teahupo’o?

Tahitin, a Csendes-óceán szigetvilágában, 15 800 kilométerre Párizstól, ahol a szörfösök versenyeztek július 31-ig, két olimpiai számban. Ez a falu azt az 1956-os rekordot döntötte meg, amelyet Melbourne és Stockholm tartott 15 600 kilométeres távolsággal a rendező város és az egyik helyszíne között. Akkor a lovaglás hat versenyszámát bonyolították le Svédországban az ausztrál lóbeviteli tilalom miatt.

 

5. Mit rejt magában minden egyes olimpiai érem?

Mindegyik éremben benne van az Eiffel-torony egy kis, 18 grammos darabja. A medálok elülső oldalán található hatszöget az Eiffel-torony korábbi felújítási munkálatai során keletkezett, titkos raktárakban őrzött vashulladékból alkották meg. Az érmek hátlapján Niké, a győzelem görög istennője látható az első, athéni újkori olimpiai játékok központi stadionjának közepén. A bal felső részben az athéni Akropolisz, a jobb felsőben az Eiffel-torony látható.

 

6. Miből készül az olimpiai aranyérem?

A párizsi arany 529 gramm súlyú, 95,4 százaléka (505 gramm) valójában ezüst, az előbb említett 18 gramm vasat is tartalmazza, és csupán 6 gramm aranyat rejt magában. Ha a teljes érem aranyból készülne, feltehetően 38 ezer eurót érne. Utoljára az 1912-es stockholmi olimpián kaptak a győztesek tiszta aranyból készült érmeket. A párizsi aranyérem ténylegesen 863 eurót ér a szakértők szerint.

 

7. Melyek a 2024-es nyári olimpiai játékok kabalafigurái?

A „Frígek”-nek nevezett alakokat a füles frígiai sapkákról mintázták. A vörös jakobinus sapkák a köztársaság és a szabadság szimbólumává váltak a nagy francia forradalom idején, a tizennyolcadik század végén. És mire utal a két alak szeme? A kokárdára, a trikolórra, Franciaországra.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/31. számában.

 

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.