2024. augusztus 23., 19:19

A szlovákok egy bronzérme az olimpián

Zöld-foki Köztársaság, Elefántcsontpart, Peru, Katar, Szingapúr, Zambia, Menekültek olimpiai csapata és Szlovákia. Kitalálják, mi a közös a felsorolt országokban? Az egyik „ország” kilóg a sorból, sokat segíthet a feladvány megfejtésében. Mind a nyolcan egy-egy bronzérmet szereztek a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékokon.

Matej Beňuš
Matej Beňuš

Szlovákia tehát holtversenyben a nyolcvannegyedik helyen zárt az éremtáblázaton, amit akár a középmezőnynek is nevezhetnénk, hiszen 206 csapat (204 ország, plusz két „olimpiai alakulat”) vett részt a párizsi ötkarikás játékokon. Csakhogy 91 csapat szerzett legalább egy érmet, a többi pedig érem nélkül utazott haza.

Magyarán, nem a középmezőnyről van szó, hanem arról, hogy Szlovákia az 1993-as függetlensége óta soha nem szerepelt ilyen pocsékul a nyári olimpiai játékokon. 

Atlantában 1 arany, 1 ezüst, 1 bronz volt a mérleg, Sydney-ben 1 első, 3 második és 1 harmadik hely, Athénban minden éremből kettőt szerzett Szlovákia, Pekingben 3 arany és 3 ezüst, Londonban 1 ezüst, 3 bronz, Rio de Janeiróban 2 arany és 2 ezüst, Tokióban pedig 1 arany, 2 ezüst, 1 bronz volt a végeredmény. Akárhogy is vesszük, elég sikeres olimpiák szlovák szempontból, ezeket sikerült alulmúlni.

Az egyetlen érmet Matej Beňuš hozta haza szlalom kenuban, akinek van már egy ezüstje Rióból, szintén C-1-ben. A harminchat éves pozsonyi sportolónak csupán egyetlen világbajnokságról van érme kenu egyesben, még 2011-ben állhatott fel a dobogó legalsó fokára. Az Európa-bajnokságokon két ezüst- és két bronzérmet zsebelt be. 

Franciaországban 14 férfi és 14 nő képviselte Szlovákiát, ami messze a legkevesebb 1993 óta. Atlantában 71-en voltak, a legnépesebb csapat Sydney-ben vett részt, 114-en, utána 50-60 főt küldött Szlovákia a játékokra, Tokióban pedig 41 olimpikonnal szerepelt. 

Pontszerzők az idei játékokon? Vagyis kik végeztek az első hatban? Jakub Grigar hatodik lett szlalom kajak egyesben és kajak krosszban, Zuzana Paňková negyedik helyen zárt szlalom kenu egyesben, Anna Karolína Schmiedlová negyedik lett teniszben, a gördeszkás (street) Richard Tury ötödik, Vanesa Hocková negyedik, Danka Barteková pedig hatodik skeetlövészetben.

Mégis kiktől várták az érmeket? Természetesen a szlalom kajak-kenusoktól, a sportlövőktől, valamint a birkózó Tajmuraz Salkazanovtól. Reálisan nézve az éremesélyeseknek kikiáltott szlovákok korábbi eredménylistáját, ebben a csapatban aligha volt több.

Szlovákia nem Magyarország, nincs elvárás, teljesítménykényszer, nagy múlt, hagyomány, sem megfelelő háttér és támogatás.

A sport nem kiemelt terület, és az elmúlt években, Tokió óta a Matovič-, a Heger-, az Ódor-kormány sem tett azért sokat, hogy a sport érdek legyen, másképpen fogalmazva, Szlovákia „látszódjon” a világban. Volt Sagan, van Vlhová, volt Hamšík, akad egy-két tehetséges jégkorongozó, és nagyjából ennyi. Ficóék mit tesznek majd? 

Mely európai országokat előzte meg Szlovákia, kik maradtak érem nélkül 2024-ben? Bosznia-Hercegovinát, Észak-Macedóniát, Észtországot, Finnországot, Izlandot, Lettországot, Luxemburgot, Máltát, Montenegrót, és persze a miniállamokat. Ez is eredmény. És mi lesz Los Angelesben?

Megjelent a Magyar7 hetilap 2024/34. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.