lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma

Világi Oszkár a ma7 stúdiójában: Az a világ, ami volt, már soha nem lesz! - PODCAST

2022. május 27., 18:00

„Oroszországot nem lehet csak úgy gazdasági káoszba dönteni, tele vannak mindenféle nyersanyaggal, arra mindig lesz igény. Hiába mondjuk, hogy mi büntetjük Oroszországot, ez nem így van!” – mondja Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója, a DAC tulajdonosa. Az üzletemberrel a kőolajszankciók várható hatásairól, a felvidéki magyar politika jövőjéről, tévedésekről és hibákról, valamint arról beszélgettünk, mi köze az olajfinomításnak a borászathoz.

Világi Oszkár az üzemanyagok áráról:

 A mi feladatunk, hogy a piac versenyképes maradjon. Az árat költségalapon kell képeznünk, úgy, hogy közben a piac likviditását megőrizzük, ráadásul figyelnünk kell a szomszédos államok áraira is, nem lehetetleníthetjük el az importot. Ha magasabbak a költségeink, természetesen kénytelenek leszünk magasabb árat is szabni!

Az orosz kőolajat sújtó várható európai szankciókról:

Oroszország óriási tartalékokkal rendelkezik. Kőolaj, földgáz, fémek és más ásványi anyagok. Az eladó előbb-utóbb mindig megleli a maga piacát. (...) Oroszországot nem lehet csak úgy gazdasági káoszba dönteni, tele vannak mindenféle nyersanyaggal, arra mindig lesz igény. Hiába mondjuk, hogy mi büntetjük Oroszországot, ez nem így van. 

A felvidéki magyar politikáról:

Fájdalmasan érint bennünket, hogy hiányzik a magyar képviselet a parlamentből. Bírósági reform, egészégügyi reform, járványkezelés. (...)  A déli régiók jól láthatóan leszakadtak, óriási gazdasági különbségek vannak észak-déli összehasonlításban. Eperjesen negyvenmillióból épül egy kilométernyi körgyűrű, miközben Rimaszombat felé nem lehet normálisan közlekedni. Nagyon nagy baj, hogy most, amikor az Európai Unió minden eddiginél több forrást ad a fejlesztésre, érdekképviselet híján kimaradunk a döntéshozatalból.

A DAC jövőjéről:

Úgy érzem, erős lábakon állunk. A vonat készen áll, erős a mozdony, kényelmesek a kupék, ügyes a személyzet, néha a mozdonyvezetővel akadnak problémák. Ez az én felelősségem is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.