Miért van hátrányban a magyar vidék? - PODCAST

2023. szeptember 8., 18:00

Három különböző terület, három szakmai szempont. Az önkormányzatok, a gazdaság és a környezetvédelem tekintetében is van mit fejlődniük a magyarlakta járásoknak Szlovákiában. Miért hiányzik ehhez az országos politikai akarat és mit tehetünk azért, hogy a jövőben ez másként legyen? Erről beszélget a Nézőpont című műsorunk stúdiójában Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke, Nagy József, korábbi környezetvédelmi miniszter és Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke.

Az előremutató tervek hiánya, az önkormányzati megoldások figyelmen kívül hagyása és a kommunikáció színvonala is jól mutatja, miért kerültek a hazai önkormányzatok is nehéz helyzetbe a koronavírus alatti és utáni időben, amelyet az orosz-ukrán háború csak elmélyített.

A kis- és közepes vállalkozások alkalmazzák a hazai munkavállalók több mint felét, de ők is megszenvedték a kormány bizonytalan döntéseit, sokan tevékenységük befejezésére is kényszerültek. Akik pedig kitartottak, négyszer vagy ötször annyit fizethetnek idén a villany- vagy éppen gázszámlákért. 

Az átláthatatlan politika és a veszélyes gazdasági mutatványok pedig különösen érintették a déli és keleti régiókat, ahova a megfelelő infrastruktúra hiányában nagyobb beruházások nem érkeznek. A kissé előnyösebb helyzetben lévő nyugati magyarlakta járásokba viszont szeretnének olyan projekteteket varázsolni, amelyek ellen a lakosok, önkormányzatok egyaránt tiltakoznak, a hatóságok viszont a logisztikai központnak tökéletes helyszíne a két község és egy járásszékhely közötti terület, ahol körben családok százai élnek.

Erről is kérdezi a három szakpolitikust Rajkovics Péter, a ma7 szerkesztője.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.