Eresz alatt fecskefészek – de hatvanhárom?!

Szabados Kati 2019. július 23., 12:23

Alistálon, pontosabban a hozzá tartózó Felistál vége felé van egy egyszerű családi ház, amelynek már évtizedek óta fecskecsicsergéstől hangos az udvara és a környéke. Bartalos Mária lányával, Szokol Máriával kedvesen fogadják a csodálkozó látogatókat. Többször megállnak náluk a Csallóközben nyaraló cseh turisták is. Tényleg nem mindennapi látvány fogadja az erre járót.

Fotó: Szabados Kati

A ház udvara délre néz, ezen a részen végig egymást érik a fészkek az eresz alatt, de a szomszéd felőli oldalon is van jópár. Érdekes, hogy a szomszéd házra nem raktak fészket a csivitelő fecskék. A többi közeli portán azért akad egy-kettő fészek, de sehol nincs még megközelítőleg sem ennyi, mint itt. Hetvennél is több van, de hatvanháromban laknak és költenek a védett molnárfecskék.

Fotó: Szabados Kati

Június elején potyogtak ki az első tojáshéjak, de még egyszer fognak költeni, mondja a háziasszony. Már legalább harminc éve fészkelnek folyamatosan. Elejével „csak” 50 fészek szokott lenni, de már évek óta sokkal több van. A háziak naponta négyszer tisztítják az ereszt és a járdát alattuk. A fészkek alatti ablakot is folyamatosan mosni kell. Egyszer a család egyik férfi tagja „besokallt” és leverte az összes fészket. A következő tavaszon azonban újraépítették a madarak mindet.

Fotó: Szabados Kati

Istenke madara, nem szabad őket bántani!
A dédnagymamám mindig ezt mondta. Én nem is bántanám, valahol csak lenni kell nekik. Nem tudom, mit éreznek itt nálunk. Remélem, hogy jót.

– mondta mosolyogva Szokol Mária és elárulta, azt tervezi, hogy a pléhek helyett fából készíttet végig az eresz alá egy úgynevezett fecskepelenkát, hogy a lehulló ürülék és a nem éppen szép pléhek se csúfítsák a házat.

Szokol Mária (jobb oldalon) Fotó: Szabados Kati

Olyan jó reggel kijönni kávéra, nézni, hallgatni a fecskéket. Úgy sürgölődnek-forgolódnak, este nyolc körül ugyanúgy. Ilyenkor a villanydrótra ülnek, rengetegen vannak. Úgy gondolom, legalább 300-400 madár lakik most nálunk. De még egyszer fognak költeni augusztus elején.

Képgalériánk:
Fotó: Szabados Kati

Minden fecske védelemre szorul
Szlovákiában 30-40, Magyarországon körülbelül 50%-kal csappant meg a fecskeállomány a 2000 előtti évekhez mérten. A szakemberek műfészkek kihelyezését javasolják, mert sok helyen a fészeképítéshez szükséges sár sem áll a madarak rendelkezésére, olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján. Továbbá ezt írják ugyanott:
„A 2010-es évek végére jelentősen felerősödött a klímaváltozás, melynek egyik következményeként szinte évről-évre újabb és újabb mezőgazdasági kártevő rovarok és betegségeket terjesztő szúnyogfajok érkeznek Magyarországra. Éppen ezért az olyan rovarevők szerepe, mint amilyenek a fecskék (tovább a denevérek) is, jelentősen felértékelődik, hiszen ők biológia úton, plusz környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát.

Képgalériánk:
Fotó: Szabados Kati

 

0 HOZZÁSZÓLÁS