Végéhez közeledik a Baross Alapítvány fórumsorozata

Virsinszky Tamás 2018. május 23., 17:31

Számos felvidéki helyszín után kedden Rimaszombatban is sor került a Baross Alapítvány által elindított Gazdaságfejlesztési Párbeszéd című fórumsorozatra. Az eseményen résztvevő közel száz helyi és környékbeli vállalkozónak Menyhárt József a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke, Iván Tamás a Baross Alapítvány ügyvezetője, valamint Cziprusz Zoltán városi és megyei képviselő nyújtott tájékoztatást a pályázatokat érintő aktuális kérdésekről.

Az idei fórumsorozat május 2-án indult Komáromban, s összesen 20 helyszínen került már, vagy kerül még - ezen a héten - megrendezésre. Gömörben Tornalját és Szepsit követően a rimaszombati Csillagház előadóterme adott otthont a rendezvénynek. A fórumsorozat fő célja, hogy kiértékelje a Baross-pályázatok első körének eredményeit, illetve feltérképezze a következő kör igényeit.

Iván Tamás ismertette, hogy a formailag helyesen leadott 1646 pályázat közül 1521 bizonyult sikeresnek, ami 92,4 százalékos nyerési rátát jelent. Ebből kis- és középvállalkozások fejlesztésére 857, a mezőgazdaság területén pedig 664 pályázó kapott támogatást.

Az első pályázati körben szinte már mindenki aláírta szerződést, az önrészek kifizetése is megtörtént, s jelenleg már a magyar fél költségtérítését várják a vállalkozók. A felvidéki pályázóknak megítélt támogatások összege 5,4 milliárd forint, ami több mint 17 millió eurót tesz ki.

Cziprusz Zoltán kiemelte, hogy országos viszonylatban a gömöri régió teljesít a legjobban a nyertes pályázatok arányát tekintve.

Iván Tamás szerint a Baross Alapítvány fő feladata, hogy a gazdaságfejlesztési program kommunikációját végbevigye, illetve, hogy segítse a vállalkozókat, akár olyan fórumok és párbeszédek formájában, mint amilyen ez az alkalom is. "Több száz vállalkozóval sikerült már felvenni a kapcsolatot, illetve egyeztetni velük, kikérni a véleményüket a folytatást illetően. Mindenhol egyre nő az érdeklődők száma és több vállalkozó jelenik meg, mint korábban. Sok olyan vállalkozó is van, akik az első körben nem pályáztak, de a második fórumra már eljöttek, és várhatóan pályázni is fognak" - árulta el portálunknak a Baross Alapítvány koordinátora.

Képgalériánk:

A fórum további fontos része, hogy ismertesse a Baross Gábor Terv folytatását, melynek részeként elkészült Dél-Szlovákia iparági elemzése, ami kimondottan arra fókuszál, hogy az egyes járásokban melyek azok a szegmensek, amelyre kiemelt figyelmet kell fordítani. Ezeket egy prezentáció segítségével minden előadáson be is mutatják, valamint a vállalkozók egy kérdőívet is kitölthetnek a további támogatások jellegével kapcsolatban.

Menyhárt József, az MKP elnöke rendkívül jó fejleménynek tartja, hogy az ősszel folytatódhat a Baross-terv. Szerinte annak ellenére, hogy az MKP három alkalommal sem került be a parlamentbe, mégis képesek voltak komoly terveket letenni az asztalra és jelentős fejlesztéseket elérni a magyarok lakta régiókban.

Köszönetet mondott a magyar kormánynak, amely eddig 58 óvoda felújítását támogatta, s még további 83 óvoda juthat támogatáshoz az idén. A Magyar7 hetilapra és a ma7.sk portálra is kitért, amely szintén magyarországi segítséggel indulhatott el, s megemlítette a református egyháznak nyújtott támogatásokat is, melyekből például a rimaszombati Csillagház is felépült. "Az elért eredményekről igenis beszélni kell, s el kell mondani, hogy a Baross-program 1521 nyertes pályázót hozott. A párbeszéd pedig azért fontos, hogy meghatározzuk a jövőbeli stratégiai célokat" - tette hozzá az MKP elnöke.

A fórum végén tehát - ennek jegyében - szót kaptak a vállalkozók, hogy hozzászóljanak és kérdezzenek a pályázatokkal kapcsolatban. A továbbiakban szó volt arról, hogy valószínűleg marad a 30%-os önrész, de emelkedni semmiképpen sem fog ennek az aránya. Szándék van a pályázók körének kiszélesítésére, valamint ha lehetőség nyílik rá az ingatlanfejlesztések és a földvásárlások támogatását is szeretnék megoldani a jövőben.

A Baross Alapítvány fórumsorozata szerdán Ipolyságon és Zselízen folytatódik, majd csütörtökön Érsekújváron és Párkányban zárul.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS