2018. augusztus 26., 15:35

Magyar termékek és gyártóik Szlovákiában

Különleges esemény zajlott Királyhelmecen augusztus 24-én délután a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft királyhelmeci regionális irodájának szervezésében. Sikeres üzleti találkozót tartottak Magyar ízek piaca II. címmel a helyi Mailath József Regionális Múzeum épületében. Résztvevői magyar gyártók és szlovák forgalmazók voltak azzal a céllal, hogy a finom és különleges magyar élelmiszerek bejussanak a szlovák piacra. 

jelenlevok.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Kárpáti Iván

A magyar gyártók közül húszan képviseltették magukat, míg a szlovák kereskedők közül hatan jelentek meg a rangos eseményen. Jelenlétével megtisztelte a rendezvényt Szénási Lajos külgazdasági attasé, valamint Apró Adrienn operatív igazgató és Horváth Hajnalka külpiaci tanácsadó is.

A rendezvényt Drab Melinda irodavezető nyitotta meg, aki mindenekelőtt bemutatta a gazdaságfejlesztési hálózat működési elvét, elért sikereit, elmondta, hogy Szlovákiában összesen 7 iroda működik Dunaszerdahelytől Királyhelmecig, de 8 országban vannak jelen 22 irodával, és Magyarországon minden megyében van területi képviselőjük. Legfontosabb céljuk a vállalkozói érdekek maximális kiszolgálása. A hálózat kiépítésének minőségéről elég annyit elárulni, hogy egy-egy üzleti érdeklődés esetén 24 órán belül képesek a kapcsolatfelvételre. A 22 képviseleti iroda 2017-ben 2,3 milliárd Ft üzletértéket hozott létre, ebből a Felvidékre 1,4 milliárd jutott.

Drab Melinda
Drab Melinda
Fotó:  Kárpáti iván

Ezt követően Szénási úr köszöntötte a szlovák és magyar üzletembereket, akiknek eredményes üzletkötést kívánt. Majd egy ütemterv szerint haladva minden magyar gyártó találkozott azzal a szlovák üzletkötővel, amelynek hasonló volt a profilja, és elkezdődtek az üzleti tárgyalások. Bár ezek már csak négy szem között zajlottak, a visszhangból ítélve nem eredménytelenül.

Nálunk is szeretik a magyar finomságokat

Magyar részről a legnagyobb megjelent gyártó a Kométa volt, amely a harmadik legnagyobb húsfeldolgozó Magyarországon. A hazai forgalmazók közül a Labaš üzletlánc munkatársát, Brezo Csabát arról kérdeztem, miért fogadták el a meghívást.

Szinkrontolmács segíti a kommunikációt
Szinkrontolmács segíti a kommunikációt
Fotó:  Kárpáti Iván

Elmondta, hogy cégen belül kifejezetten a magyar üzletkötésekkel foglalkozik. Vásárlóik szeretik a magyar termékeket, elsősorban az élelmiszereket, például az italokat, a paprikát, a tésztákat. De nemcsak itthon, hanem a Kassához közeli magyarországi településekről is vannak vásárlóik, akik inkább nálunk veszik meg a magyar termékeket, mert az ÁFÁ-nak és a kereskedelmi törvényeknek köszönhetően nálunk olcsóbban tudnak hozzájutni.  Pillanatnyilag 20 magyar céggel állnak üzleti kapcsolatban.

jelenlevok.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.