2019. október 6., 13:40

Gyártóüzemet létesít Törökországban a Volkswagen

Végső fázisba jutottak a tárgyalások a Volkswagen és Törökország között a tárgyalások egy autógyári beruházásról a kínai Hszinhua hírügynökség vasárnapi beszámolója alapján.

Volkswagen
Fotó: TASR/AP

A török és német sajtóban korábban megjelent értesülések szerint a Volkswagen 1,54 milliárd dolláros beruházással építene üzemet Törökországban. A beszállító cégekkel együtt mintegy 5000 új munkahelyet létesítő üzem éves termelési kapacitása 300 ezer autó lenne. Az üzem 2022-ben kezdené meg a VW Passat és Skoda Superb modellek új generációjának a gyártását.

A hírügynökségi jelentés kiemeli, hogy a törökországi cégjegyzéki közlöny alapján a Volkswagen leányvállalatot létesített Manisa nyugat-törökországi tartományban.

A Volkswagen üzemberuházása a kilencvenes évek vége óta a legnagyobb közvetlen külföldi beruházás lesz a 80 milliós lakosságával a németországival vetekedő méretű piacot képviselő Törökországban.

"Az autóipar több más ágazattal áll közvetlen kapcsolatban, így a logisztikai, építőipari, hadiipari, mezőgazdasági és turisztikai ágazatokkal, a beruházás tehát pozitív hatással lesz a törökországi gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra egyaránt" - fejtette ki Yunus Furuncu, az ankarai Foundation for Political, Economic and Social Research kutatóintézet szakértője. Rámutatott ugyanakkor, hogy a török gazdaság a 2018-as pénzügyi válság ellenére is "számos más gazdaságnál több és jobb beruházási lehetőséget kínál". Hozzátette: "politikai előítéletektől mentesen nézve Törökország mind nyereségesség, mind hatékonyság tekintetében jó üzleti és beruházási lehetőségeket kínál a befektetők számára".

Értesülések szerint a Volkswagen üzemberuházásáért Bulgária volt még versenyben. Törökország főként az északnyugati Bursa tartományba települt, fejlett beszállítói hálózattal és képzett munkaerővel rendelkező autóipara évi kétmillió járművet gyárt, 80 százalékban exportra. A világ autógyártási rangsorában Törökország a 15. helyet foglalja el. Törökországban a Fiat Chrysler, a Renault, a Ford, a Toyota, a Hyundai és a Honda rendelkezik gyártóüzemmel.

A török autókereskedők szövetsége elnöke, Murat Sahsuvaroglu szerint a német autóipari konszern beruházási döntése "a törökországi lehetőségekbe vetett bizalom" jele.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.