2019. augusztus 6., 13:22

Súlyos nikkelhiány fenyegeti az elektromos autók piacát

A piacot jól ismerő elemzők évek óta hangsúlyozzák, valós veszélye van annak, hogy az emelkedő kereslet miatt egyes, autóakkumulátorokban használt fémekből komoly hiány alakulhat ki a piacon, amely hosszabb-rövidebb időre teljesen leállíthatja az ilyen típusú autók gyártását.

201607011510330.tesla-steeri.jpg

Bár korábban elsősorban olyan fémek hiányától tartottak, mint a lítium illetve a kobalt, a Bloombergen minap megjelent elemzés egy újabb értékes fémmel kapcsolatban fogalmaz meg aggodalmakat. A tanulmány szerint az első osztályú, magas tisztaságú nikkel iránti kereslet körülbelül öt év múlva haladhatja meg a jelenlegi kapacitást.

Szem előtt tartva az elektromos autók iránt egyre fokozódó keresletet, úgy tűnik, a következő években tizenhat - tizennyolcszorosára növekedhet a gyártók nikkel iránti igénye, meghaladva az évi 16 tonnát.

A Tesla egyik vezető szakembere, Sarah Maryssael úgy véli, a fő probléma, hogy az utóbbi években elmaradtak a komolyabb infrastrukturális beruházások, értsd: alig épültek új bányák. Ez drasztikusan megemelheti az e-autók árát, amely bizonyára érzékenyen érinti majd a Teslát, amely a következő években jelentős árbevételeket remél az egyre erősödő ázsiai, főként kínai piacairól. A jelenlegi készletek egyelőre kielégítik az autógyártók igényeit, hiszen az alacsony árak miatt a nehézfémipar vonakodik fokozni a kínálatot, egy jövőbeni magasabb kereslet, és az ezzel járó áremelkedés reményében.

A szakértők szerint a 2020-as évek közepéig nem kell tartani fémhiánytól, de ha a következő pár évben nem fokozódik a kitermelés, komoly válság jöhet az e-autók piacán.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.