2018. június 15., 18:40

Segélyalapot hozna létre az aszály sújtotta gazdaságok megmentésére a földművelésügyi tárca

A szlovák Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) az aszály sújtotta mezőgazdasági üzemek megmentésének rendszerén dolgozik. Erről Gabriel Csicsai (Most-Híd) államtitkár tájékoztatott pénteken, Patasi Ilonával és Mészáros Árpáddal, a Szlovák Agrárkamara (AKS) képviselőivel közösen. 

Mezőgazdaság - illusztráció
Fotó: TASR

Csicsai reméli, hogy a rendszer év végéig felállhat. Az újításnak köszönhetően a jövőben már nem kellene a kormánytól igényelni a segítséget, hanem közvetlenül az erre a célra létrehozott segélyalaphoz lehetne fordulni - például úgy, ahogyan az Magyarországon már évek óta működik.

Csicsai elmondta: szeretné elkerülni, hogy a rendszer Szlovákiát két részre ossza, az aszályok által gyakran sújtott délnyugati régióra, és az egyéb területekre, ahol kevesebbszer fordul elő szárazság.

Hozzátette: az ilyen mentőintézkedésre kiemelt szükség van, hiszen a legutóbbi, 2017-es nagy szárazság olyan mértékben sújtotta elsősorban Délnyugat-Szlovákiát, hogy az itteni gazdaságok egy részének 50%-kal csökkent a termelése. Az aszály az államtitkár szerint idén sem kerüli el az országot. Az első félévben két olyan hónap is volt, amikor nem esett jelentősebb mennyiségű csapadék.

A mentési rendszer költségeihez Csicsai elképzelése szerint a kormány és a gazdák is hozzájárulnának, fele-fele arányban. A rendszerhez a gazdáknak kötelezően kellene csatlakozniuk, hogy az kellően kiterjedt és anyagilag erős legyen.

Mészáros elmondása szerint a délnyugati régióban az aszály problémája mintegy 200 mezőgazdasági üzemet érint, melyek összesen mintegy 5000 alkalmazottat foglalkoztatnak, amely az ország összes mezőgazdasági dolgozójának 10%-a.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.