2019. március 2., 09:34

Mit kell tudni az új, sertéstartást szabályozó rendszerről?

Az EU bizottsága 2018. novemberében még úgy rendelkezett, hogy visszavonja a kivételt, amely engedélyezte az olyan tenyészetet, ahol egy, saját fogyasztásra nevelt disznót lehetett tartani. Most már minden sertéstenyésztő köteles regisztráltatni a tenyészetét a Haszonállatok Központi Nyilvántartásában (CEHZ). A rendelkezést a sertéspestis veszélye miatt voltak kénytelenek meghozni. Szlovákiában még nem találtak sertéspestissel fertőzött állatot, ám a szomszédainknál már igen. A rendelkezés tehát helyénvaló.

201706022351200.000000000000000000000000001a_sertes.jpg

Azok a tenyésztők, akik több mint egy hízósertést szeretnének tartani, kötelesek kérvényezni a regionális állategészségügyi és élelmiszer-felügyelőségnél (RVPS) a telep regisztrálását. A felügyelőség munkatársai ellenőrzik a tenyészet regisztrálásához szükséges feltételeket. Ha mindent rendben találnak, igazolják ezt egy kérvényen, amit be kell küldeni a Haszonállatok Központi Nyilvántartásába, Zsolnára (CEHZ). A központ a kérvényezőnek egyedi azonosító számot ad. Az így regisztrált telepeken tartott sertéseket fülszámmal (krotáliával) kell megjelölni. Ezekről a telepekről hivatalosan beszerezhető malac a továbbhizlalásra, vagy hizlalt sertés házi vágásra. 

Az EU-bizottság rendelete tiltja a fizikai személyeknek-vállalkozóknak és jogi személyeknek a háztáji vágásokat. Ez a rendelet nem vonatkozik az olyan fizikai személyekre, akik nem vállalkozók, és a leölt sertést saját fogyasztásra használják. Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) rendeletben szabályozza az egy sertést tartó, és csak a saját felhasználásra tartott gazdaságok egyszerűsített regisztrációját. Az a tenyésztő, aki egy sertést tart, kitölti a formanyomtatványt, amit a regionális állategészségügyi és élelmiszer-felügyelőség központjaiban a községi hivatalokban szerezhet be, vagy saját maguk a földművelésügyi minisztérium vagy az ŠVPS honlapjáról nyomtathatnak ki. A kitöltött nyomtatványt be kell küldeni a CEHZ zsolnai irodájába (Centrálna evidencia hospodárskych zvierat – ÚPZ Žilina, Rosinská cesta 12, 010 08 Žilina). Ha a nyomtatvány hiányosan lett kitöltve, nem tudják regisztrálni a tenyészetet, ezért fontos, hogy pontosan az útmutató szerint töltsük ki a nyomtatványt. Az ilyen regisztrációnál a felügyelőség munkatársai nem végeznek ellenőrzést a helyszínen. A regisztráció után a CEHZ a tenyésztőnek küld egy egyedi azonosító számot (pl. D12345). Ezt a számot használja a tenyésztő, amikor sertést vásárol és akkor is, ha a sertést levágja. A D betűvel ellátott tenyészetekből nem lehet állatot szállítani egy másik tenyészetbe, itt csak a háztáji disznóölések végezhetők el saját felhasználásra. Minden tenyésztőnek csak egy D betűs regisztrációs száma lehet, amely mellé a tenyésztő születési száma van rendelve. Annak a vevőnek, aki nincs regisztrálva és vágósúlyban lévő sertést vagy malacot szeretne vásárolni, két nyomtatványt kell kitöltenie. Az egyik nyomtatvánnyal regisztrálja saját magát a CEHZ-ben, és kéri a D betűs regisztrációs számot, a másik nyomtatványra pedig felkerülnek annak a tenyésztőnek az adatai, aki jogosult értékesíteni a sertéseket.

A háztáji vágást mindenki köteles jelenteni a regionális állategészségügyi és élelmiszer-felügyelőségnél (RVPS). A bejelentést egy nappal a vágás előtt köteles megtenni telefonon, mailben vagy személyesen. A levágott sertésből nem kell minden esetben mintát venni, ez régiónként változik. Ezt a regionális felügyelőségnél tudjuk megérdeklődni.

Pleva László állatorvos

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.