2019. október 31., 18:44

Ugrásszerűen megnőtt a méhészek száma, további támogatásokban bízhatnak

Az utóbbi 20 évben még soha nem volt olyan sok méhész Szlovákiában, mint most. Több mint 19 150 méhészt tartanak nyilván, 305 000 méhcsaláddal. A növekedés hatalmas, hiszen 10 évvel ezelőtt még 100 ezerrel kevesebb méhcsalád volt az országban, amelyekről a mostaninál 5000-rel kevesebb méhész gondoskodott. A kedvező adatokról a földművelésügyi minisztérium közleményben tájékoztatott.

méh, kaptár
Médialapozó
Fotó: Pixabay

Szlovákia egyike azon kevés EU tagállamoknak, ahol az állami támogatások révén emelkedik a méhészek száma. Gabriela Matečná tárcavezető további támogatásokat helyezett kilátásba.

A minisztérium új kormányrendelettel próbál ráerősíteni a méhészek támogatására, amit a júniusban elfogadott a méhészet fejlesztését célzó nemzeti program elfogadása előzött meg. Ennek köszönhetően a méhészek új, hatékonyabb és modernebb intézkedésekre számíthatnak.

Újdonság lesz, hogy jobban felveszik a harcot a méheket sújtó betegségek ellen. A méhészetek felújítói is támogatásra számíthatnak és a kutatásra is juttat pénzt a minisztérium.

A jövőben megfigyelik és kutatni fogják a méhek egészségi állapotát, mivel jó ideje már paraziták, betegségek tizedelik és gyengítik a méhállományokat.

Fotó: pixabay.com

A hasznos rovarok fokozottabb védelme elképzelhetetlen a növényvédő szerek rájuk gyakorolt hatásának vizsgálata nélkül. Olyan laboratóriumok is létrejönnek, ahol meg tudják állapítani a méz regionális eredetét és azonosítani lehet a hamisított mézet is. Ez utóbbi azért is különlegesen fontos, mert a hamis méz vagy mézutánzat veszélyezteti leginkább a becsületes méhészeket.

A már említett méhészetre vonatkozó nemzeti program, melyet a méhészeti szektorban tevékenykedő szervezetekkel közösen dolgozott ki az agrártárca, EU-s és állami költségvetési támogatásokat is jelent a következő három méhészeti évre.

Milyen a jó méz?

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a méz valóságos gyógyszer, különösen a hideg évszakban nélkülözhetetlen, amikor a megfázás vagy az influenza, jó kis torokfájással megtetézve, gyötör bennünket. Őszi depresszió ellen is hatásos. Napi 1-2 kanálnyi méz fogyasztásával sokat tehetünk immunrendszerünkért.

Az üzletekben kapható mézről azonban nehezen állapítható meg, hogy valódi-e. Többnyire hőkezelt készítményekről van szó, amiben nincs semmi élő, ami az igazi mézre jellemző. Az már eleve gyanús, ha feltűnően olcsó, de sokszor a színe vagy az állaga is árulkodó lehet. Ha túlságosan folyékony, az már eleve gyanús.

Fotó: Pixabay

Biztosra akkor mehetünk, ha egyenesen a méhésztől vásároljuk meg. A szlovákiai méz kiváló minőségű és valóságos gyógyszer, hiszen vitaminokat enzimeket és élő polleneket tartalmaz.

Sokáig eltartható sötét, hűvös helyen. A valódi méz idővel megcukrosodik, de minősége továbbra is kiváló marad. Ilyenkor elég, ha a kívánt mennyiséget finoman felmelegítjük, például a meleg radiátoron vagy a tűzhely közelében. Mikróba sose tegyük! Ha azt akarjuk, hogy valóban használjon, soha ne rakjuk forró teába, mert akkor tönkremennek a benne lévő hasznos anyagok. Csak közvetlenül ivás előtt keverjük italunkba.

méh, kaptár
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék