2019. augusztus 1., 17:24

Sertéspestis Nagykövesden is

A bodrogközi Örös szomszédságában, Nagykövesden is felütötte fejét a sertéspestis. A hétvégén elpusztult egy háztájiban nevelt disznó. Az állat pusztulását kétséget kizáróan  az afrikai sertéspestis vírusa okozta.

sertespestis.jpg
Médialapozó

Előzőleg mozgásszervi megbetegedés és bőrelváltozások mutatkoztak nála. Az adott háztájiban ez volt az egyedüli sertés. Ahogyan azt Nagy Attila, a község polgármestere portálunknak elmondta, holnap, azaz pénteken reggel  8 és déli 12 óra között

az Állategészségügyi Felügyelet alkalmazottai a falu teljes sertésállományát leölik.

Erről a gazdákat írásban értesítették, sőt a helyi hangosbemondó is tájékoztatta az érintetteket. Eredetileg 68 sertésről volt szó, de miután Magyarország határmenti területein már egy hónappal ezelőtt hasonló esetek előfordultak, nem kizárt, hogy  elővigyázatosságból néhányan az előre nem tervezett disznóölést végrehajtották.

Nagy Attila, Nagykövesd polgármestere
Fotó:  Google
Nagy Attila, Nagykövesd polgármestere

A polgármester úr arról nem tudott nyilatkozni, mi lesz a kiskövesdi  sertésállomány sorsa, uis. a két falu között kevesebb mint 3 km távolság van. Ezért megkérdeztük Kiskövesd polgármesterasszonyát, Máté Ágnest is, aki elmondta: most jártak a községi hivatalban az Állategészségügyi Felügyelet képviselői, akik végzéseket hoztak a sertéstartó gazdák részére.

Máté Ágnes, Kiskövesd polgármesterasszonya
Fotó:  Google
Máté Ágnes, Kiskövesd polgármesterasszonya

Ebben a higiéniai szabályokról tájékoztatják és annak betartására figyelmeztetik az embereket. A községi hivatal alkalmazottai épp ezek kézbesítésével vannak elfoglalva. Az állomány felszámolásáról egyelőre nem esett szó.  

A szakemberek védett övezetnek nyilvánították Öröst, Kiskövesdet és Nagykövesdet.

A megfigyelési övezetet pedig Szőlőske, Ladmóc, Zemplén, Bodrogszerdahely, Szentmária, Szinyér, Rad, Körtvélyes, Szentes, Szomotor, Kis- és Nagygéres valamint Perbenyík mellett Borsival, Bárival, Bodrogszöggel és Csörgővel bővítették.

 

sertespestis.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.