Ilyen drága még sosem volt a krumpli

ma7 2019. június 06., 12:12

Rekordokat döntöget a burgonya ára, ami tájainkon gyakorlatilag alap-élelmiszernek számít. Egy kilogrammért mostanában átlagosan 0,95 eurót kérnek a boltokban, amire eddig még nem volt példa.

Fotó: Pixabay

2018 áprilisával összehasonlítva, amikor a krumpli kilónkénti ára 0,60 euró között mozgott, az áremelkedés 58,3%-os, derül ki a Szlovák Gazdálkodók Szövetkezetének aktuális elemzéséből. Ugyanakkor az utóbbi 20 évben a krumpli kilónkénti ára csak néhány hónapig kúszott 0,90 euró fölé.

A jelenlegi fogyasztói ár a legmagasabb az ezredforduló óta. A burgonya ára az utóbbi tíz évben átlagosan 0,57 euró volt.

Máshol sem sokkal jobb a helyzet

Szlovákia nem az egyetlen olyan ország, ahol többet kell fizetni a krumpliért. Az Eurostat adatai szerint a Visegrádi Négyek országai közül Magyarországon 2019 áprilisában a krumpli árának éves növekedése 75,8%-os, Lengyelországban 75,7%-os, Csehországban 61,0%-os, de sehol sem kell olyan sokat fizetni érte, mint nálunk.  Az EU egészében pedig átlagosan 28,2%-kal kerül többe a burgonya most, mint tavaly ilyenkor.

Lengyelországban 2019 áprilisában átlagosan 0,55 euróért, Magyarországon 0,88 euróért, Csehországban pedig 0,92 euróért kínálták a krumplit.

Szárazság és gyengébb termés

A burgonyaárak emelkedésére elsőként, még áprilisban a cseh gazdák figyelmeztettek. A szárazságot és az e miatti alacsonyabb terméshozamot, valamint a tárolási kapacitásokat okolták ezért. A hazai krumpli addigra már elfogyott, a külföldről behozott pedig többe kerül. Szinte ugyanez a helyzet Szlovákiában is, legalábbis a termesztők és forgalmazók szerint. A szakemberek viszont hozzáteszik, fontos az is, hogy olyan fajtákat neveljenek, amelyek iránt a fogyasztók érdeklődnek.

A Szlovák Gazdálkodók Szövetkezete azért jött létre, hogy szoros szövetséget alkosson az elsődleges mezőgazdasági terméket előállító vállalkozásokkal. Célja biztosítani azok hosszú távú és fenntartható fejlődését és gazdasági stabilitását.

Forrás: webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS