Csődbe ment az Ursus

ma7 2019. október 12., 09:08

Nem talált befektetőt a legendás lengyel mezőgazdasági gépek gyártója, ezért csődeljárás indult ellne – számol be a Magyarmezogazdasag.hu

Szeptember elején még úgy tűnt, hogy kissé javul az adósságban lévő és átszervezés alatt álló vállalkozás helyzete, ugyanis 2021 június végéig szóló szerződést kötöttek a svéd Möre Maskiner AB-vel 1008 pótkocsi szállítására. A társaság emellett bejelentette, hogy befektetési megállapodást tervez amerikai Enerkon Solar vállalattal.

A befektetés azonban nem valósult meg, mert a vállalat szeptember végén egyoldalúan, konkrét és egyértelmű ok megjelölése nélkül, megszakította a tárgyalásokat az Ursus  finanszírozásáról.

A jogi huzavona mellett újabb csapás érte az Ursus-t, részvényeinek értéke a tőzsdén meredeken zuhanni kezdtek.

Így a gyár megszüntetését szinte lehetetlen kivédeni.

Az Ursus gyárat 1893-ban   Varsóban alapította három mérnök és négy üzletember. Kezdetben a korai belsőégésű motorok kipufogó dobjait, majd később tehergépjárműveket és fémszerelvényeket gyártottak az orosz cár számára. A második világháborúban Lengyelország német megszállása alatt, fegyvereket gyártottak. A háború után kezdték meg az Ursus C-45 gyártását, a háború előtti Lanz Bulldog traktor német példánya alapján.

1961-re Lengyelországban egyre növekvő igény mutatkozott a traktorok iránt, ám az Ursus gyár által gyártott gépek nem feleltek meg a mezőgazdaság igényeinek, ezért megállapodást kötöttek  Csehszlovákiával, amely szerint Csehszlovákia biztosítja az Ursus gyár korszerűsítéséhez szükséges alkatrészeket, cserébe Lengyelország nyersanyagokkal látta el a csehszlovák gyárakat. A cél egy közös traktoripar felépítése volt, ahol a két ország együttesen évente 120 000 traktort állít elő.

A hetvenes és nyolcvanas éveket az eltúlzott beruházások, és a hibás gazdaságpolitika jellemezték. Közel egymillió dollárt fektettek be egy korszerű Massey Ferguson traktor-modell kifejlesztésére, azonban ezeket a gépeket politikai okokból nem lehetett eladni a hidegháború idején a nyugati blokkban. Az évi 75 000 traktor célzott előállítása helyett csak 500 darabot gyártottak.

Képgalériánk:

Az Ursus traktorgyártása az 1990-es évek során csökkent, az 1980-as évi 60 000 traktorról 1995-ben közel 16 000 traktorra esett vissza.  A termelés csökkenése annak az óriási adósságnak tudható be, amelyet az Ursus az 1980-as években a bővítési program eredményeként felvett, és amelyet az utóbbi évtizedekben sem tudott kiheverni.

0 HOZZÁSZÓLÁS