Az olasz borok idén is letarolják a világot

ma7 2018. október 09., 13:12

A tavalyi évhez képest 2018-ban várhatóan 15 százalékkal több bor készül Olaszországban. Összesen 49 millió hektoliter borral Olaszország megőrzi vezető szerepét a világ borpiacán. A 15 százalékos növekedés arányban van az elmúlt évek átlagával – derül ki abból a tanulmányból, melyet az ISMEA (egy olasz agrárgazdasági és piackutató intézet) és az olasz borászok szövetsége publikált.

Az ISMEA ügyvezető igazgatója, Raffaele Borriello úgy gondolja, hogy az idei növekedés segít az olasz bortermelőknek kilábalni a tavalyi krízisből.

Itthon is emlékezhetünk rá, hogy 2017 elején egész Európában kései fagyok tizedelték a szőlőtőkéket, később az aszály szárította ki a földeket. Ennek hatásra 26 százalékkal esett vissza az olasz bortermelés.  2017-ben így 42,5 millió hektoliteres eredményt ért el az ágazat Olaszországban, idén ehhez képest 15 százalékkal több bort, 49 millió hektolitert várnak az elemzők.

Visszaesett az export

Mivel az év elején kevesebb bor volt elérhető, ráadásul az árak is nőttek, a világ borexportjában 10 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Májusig az németek és a britek is kevesebb olasz bort vásároltak, ráadásul Franciaország átvette a vezető szerepet Olaszországtól legalábbis, mint a legnagyobb Amerikai borexportőr.

Az ISMEA előrejelzése szerint, mivel 2018-ban sokkal jobb évet zárnak az ágazati szereplők, ez az export mértékén is meg fog látszani, mely elérheti összértékben a 6 milliárd eurót is az év végéig. 2019-re az olasz piackutató további mennyiségi növekedést vár, melynek értéke elérheti az 50 millió hektolitert is.

Amennyiben a fenti adatok az év végén beigazolódnak, úgy Olaszország idén is megőrzi vezető szerepét a világ borpiacán – annak ellenére, hogy Franciaországban (46,1 millió hektoliter) és Spanyolországban (43 millió hektoliter) is jelentős növekedésről számoltak be.

A német helyzet

Németországban a kedvező időjárás hatására közel húsz éve a legtöbb szőlőt takarítják be az idén - közölte a Német Borintézet (DWI) csütörtökön. A szüret mind a 13 borvidéken a megszokottnál korábban kezdődött az idén és a szőlőnek már mintegy a 95 százalékát betakarították.

A DWI adatai szerint az idei szőlőtermés 1999 óta a legnagyobb, és várhatóan 1,07 milliárd liter must készül, ami 23 százalékkal felülmúlja az elmúlt tíz év átlagát. A meleg nyárnak köszönhetően jó minőségű lesz az idei bor.

Németország a világ 10 legnagyobb bortermelője között van, nagyjából 3 százalékkal járul hozzá a globális termeléshez. A DWI adatai szerint tavaly 7,5 millió hektoliter bort állítottak elő, szemben az egy évvel korábbi 9,1 millió hektoliterrel.

A német termelők a világ 124 országába exportálnak. A kivitel mennyisége és értéke 2017-ben egyaránt 7 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest, 1,1 millió hektoliterre, illetve 308 millió euróra.

Képgalériánk:

 A kivitel legnagyobb részét, 71 százalékát a minőségi borok tették ki, amelyeket 3,32 eurós literenkénti átlagáron értékesítettek, ez 9 centtel meghaladta a 2016-os átlagárat.

A hazai bor részesedése a német piacon rendre 50 százalék körül alakul, tavaly 51 százalék volt - áll a DWI korábbi kimutatásaiban, amelyek szerint a németek évente fejenként nagyjából 20-21 liter bort fogyasztanak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS