A villányi Günzer Tamás nyerte idén az Év Pincészete Magyarországon-díjat

ma7 2019. október 12., 11:41

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete Magyarországon” kitüntető címet. Ebben az évben a díjat Günzer Tamás Pincészete nyerte el.

Günzer Tamás és családja

A szakmai körök szavazatai alapján a díj egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét díjazza, amely tevékenységével, a szőlőtermesztés, a borkészítés és értékesítés, valamint a borturizmus teljes vertikumában a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítését tartósan, eredményesen és magas színvonalúan szolgálja.

Günzer Tamás a diplomaosztójára kapott édesapjától egy 0,3 hektáros szőlőültetvényt egy kis pincével. Az atyai gondolatok ezek voltak:

Fiam, tied a munka, tied a bevétel!

A köszöntőben elhangzott, hogy a villányi borász úgy „terjeszkedett”, hogy mindig megvette a szomszédos eladó területeket.

Günzer Tamás

Mára a pincészet 66 hektáron gazdálkodik, kizárólag classic és prémium száraz borokat készít széles palettán, ami több mint 20 borfajtát és borcsaládot jelent.

Éves szinten 500.000 palack bort értékesítenek, melynek 15-20%-a exportálásra kerül. Kizárólag csak classic és prémium kategóriás száraz borokat készít. Sikertermékeik a rosé, valamint a Mont Blanc cuvée, ami Olasz rizling, Chardonnay és Muscat Ottonel szőlőfajtákból áll.

Rendkívül büszkék vagyunk a családommal erre a kitüntetésre, olyannyira, hogy még a palackjainkon is meg fog jeleni. Boldogok vagyunk, hogy a pincészetünk több évtizedes munkája méltó elismerésben részesült

– nyilatkozta a díj átvétele után Günzer Tamás, aki már az átvételkor is hangsúlyozta, hogy az Év Pincészete-díj elnyerése nem csak az ő érdeme, hanem az egész családé és az itt dolgozóké.

A család megosztja egymás közt a terheket, hiszen a fiam a főborász, a lányom a marketinges, míg a feleségem felügyeli a vendéglátást

– meséli büszkén Günzer úr, aki mezőgazdasági mérnöki képesítést szerzett először, majd borász, sommelier és okleveles borbírálói végzettségre is szert tett.

Kopár dűlő

A pincészet 66 hektáron gazdálkodik és Günzer Tamás szerint egyelőre itt meg is állnának, hiszen a nem rég befejezett borászati üzem az erről a területről szüretelt mennyiséget tudja kényelmesen feldolgozni és tárolni.

Az elmúlt években csaknem húszezer hektárnyi szőlőterület újult meg kormányzati támogatással. A mostani pályázati időszakban már 35 milliárd forintot ítéltünk meg a borászatok technológiai fejlesztésére. Jövöre pedig borpromóciós kampányokat indítunk, mind az EU-ban, mind azon kívül, a mennyiségében is növekvő és minőségében is egyre jobb magyar boroknak

– mondta a díjátadó után a kormányzat borászati terveiről Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár

Képgalériánk:
Feldmann Zsolt

.

0 HOZZÁSZÓLÁS