2019. szeptember 29., 16:11

A kutyák szembetegségei (I.)

Akárcsak nekünk, embereknek, a kutyának és a macskának is a legfontosabb érzékszerve a szem. A világból a legtöbb információ a szemen keresztül jut az agyba. A szemészeti megbetegedéseknél fontos, hogy a beteg minél hamarabb szemész szakállatorvoshoz kerüljön.

kutya-golden labrador
Fotó: pixabay.com

A szem megbetegedéseit többféle szempont alapján osztályozhatjuk. A gyakorlatban leginkább elterjedt osztályozási módszer az alapján tesz különbséget a betegségek között, hogy a szem mely részét érinti. A szemet érintő betegségek száma több százra tehető.

Glaukóma (zöld hályog)

A glaukóma, vagy köznapi és talán kicsit félrevezető elnevezéssel zöld hályog, a szem belső nyomásának a növekedése miatt kialakuló, nagyon súlyos, sokszor vakságot okozó megbetegedés. A szem belsejében a sugártest folyamatosan termeli a szemfolyadékot, ami normális esetben a megfelelő ütemben elvezetődik.

Ha ebben zavar keletkezik, a folyadék mennyisége megnő, és a nyomás fokozódik. A fokozódó nyomás akár pár óra alatt is végleges szemkárosodást, vakságot okozhat. Heveny glaukómában a szem nyomása gyorsan nagyon magas értékre emelkedik, jellemző tüneteket okozva: a szem erei kitágulnak, a szem kipirosodik, a szaruhártya ödémás lesz, sokszor a szem belsejébe nem is lehet belátni.

Az állatorvosnak ilyenkor egy szemnyomásméréssel egyszerű a diagnózis felállítása. Heveny glaukóma esetén nagyon fontos, hogy a szem nyomását maximum 1-2 órán belül normalizáljuk, erre infúziós kezelés  és/vagy szemcseppek alkalmazásával van esélyünk. Ha sikerül a nyomás csökkentése, a továbbiakban is szemcseppek, esetleg tabletta formájában a szemnyomást csökkentő gyógyszerek folyamatos alkalmazására van szükség. A glaukóma másik formája a lassan kifejlődő, vagy krónikus glaukóma. Ebben az esetben a szem nyomása csak kisebb mértékben, és rendszerint csak bizonyos napszakokban emelkedik a normális tartomány fölé.

Lencsehomály (szürke hályog, katarakta)

A szemlencse egy nagyítóhoz hasonlítható szerv, amely a külvilágból érkező fénysugarakat a szem ideghártyájára (retina) irányítja. Alkotóelemei a fehérjerostok és a víz olyan rendezetten helyezkednek el a lencse állományában, hogy az a fény számára teljesen átjárható. Ha ez a rendezettség zavart szenved, az érintett terület nem engedi át a fényt, ezért úgy látjuk, hogy a lencse homályos.

Lencsehomály kutyánál és macskánál több okból alakulhat ki. Nagyon gyakran, főleg bizonyos kutyafajtáknál örökletes betegség. Ilyenkor a fajtának megfelelő korban és a lencsének a fajtára jellemző részén jelenik meg a homály. Ez általában lassan előrehaladó folyamat, a kutya az első tünetek megjelenése után akár évekig látóképes lehet.

A másik jellemző ok a cukorbetegség.  A cukorbeteg állatokban a szemlencse anyagcseréje zavart szenved, ezért sok víz áramlik a lencsébe, ami a lencse homályosodását okozza. Cukorbetegség esetén a homály viszonylag gyorsan, néhány hónap alatt kialakul. Nagyon fontos, hogy minden kutyának és macskának, amelyeknél szürke hályogot diagnosztizáltunk, ellenőrizni kell a vércukorszintjét, mert a cukorbetegség nem csak az állat vakságát okozhatja, de az életét is veszélyeztetheti.

Ha egy szemlencsén kialakult a homály, azt a mai tudásunk szerint visszafordítani nem lehet. Jelen pillanatban az elfogadott kezelési módszerek lencsehomály esetében csak a különböző műtéti megoldások, a szemlencse eltávolítása, illetve műlencse beültetése.

Megjelent a Magyr7 hetilap 2019/39. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.