Megállíthatatlannak tűnik a sertéspestis: fertőzött vaddisznóktól tartanak a Felvidéken

ma7 | MTI 2019. január 18., 08:40

Megállíthatatlannak tűnik az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése a régióban, már a szlovákiai gazdák is attól tartanak, hogy rövid időn belül a Felvidéken is megjelenik a jelentős gazdasági kárral járó, az emberre nem veszélyes megbetegedés - írta a Magyar Idők.

Fotó: TASR

A lap pénteki száma szerint a hatóságok még szigorúbb előírások bevezetésével védekeznének a vaddisznók terjesztette kór ellen, bár Szlovákiában egyelőre nem találtak fertőzött állatot a hatóságok.

A lap felidézte, hogy nemrég Magyarországon a Borsod-­Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznó tetemében mutatta ki az ASP vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

A beteg állatra pár száz méterre a szlovák-magyar határtól találtak rá.

Rudolf Smriga, a szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet rimaszombati fiókjának igazgatója szerint emiatt további óvintézkedéseket vezetnek be a járásban: így például a vadászat ideiglenes betiltása, a sertések szállításának leállítása és a sertéstenyésztéssel kapcsolatos szigorítások is felmerülnek.

Mivel a fertőzés miatt indokolt esetben a teljes állatállomány likvidálását is elrendelhetik, az afrikai sertéspestis miatt a szlovák hatóság már tavaly több veszélyzónát jelölt ki az országban.

Ezeken a területeken óvintézkedéseket vezettek be, például minden elejtett vaddisznó tetemét kötelezően meg kellett vizsgáltatni. Rudolf Smriga szerint tavaly az összes vizsgált minta negatív volt.

0 HOZZÁSZÓLÁS