Gömörben három falugazdász segíti a mezőgazdasági vállalkozókat

Majoros Jácint 2019. január 21., 10:35

A szlovákiai Agrárkamara 2018 őszén indította el az ország déli régióiban a falugazdász programját. A magyar kormány anyagi támogatásának köszönhetően a Kárpát-medence magyarlakta vidékein mintegy 100, ebből a Felvidéken 11 falugazdász kezdte meg tevékenységét.

Fotó: TASR

Országos viszonylatban a gömöri régióban, ezen belül is a rimaszombati járásban az átlagot meghaladó mezőgazdasági vállalkozás működik, sokan családi vállalkozásként végzik tevékenységüket, de vannak nagy földterületekkel rendelkező vállalatok is. A gömöri régió mezőgazdászait három fiatal,  szakavatott mezőgazdász segíti majd, akik tevékenységüket már az elmúlt év októberében elkezdték. 

„Voltak gazdák, akik pozitívan, és voltak, akik szkeptikusan álltak hozzá a falugazdászok tevékenységéhez. De olyannal eddig nem találkoztunk, aki teljes negativitást mutatott volna. A hangsúly egyébként a kisebb gazdákon van, akik nem tudnak hozzájutni az alapvető információkhoz. A nagyüzemű vállalkozásoknál ezzel külön személy foglalkozik“ – mondta el Tankó Tamás, rimaszombati falugazdász. 

A falugazdászok feladata a szakmai tanácsadás mellett a beszerzési és értékesítési árak ismertetése, az értékesítési csatornák felkutatása, a felvásárlási központokkal való kapcsolatfelvétel és a gazdák ezzel kapcsolatos tájékoztatása is lesz. 

„Ez a segítségnyújtás, vagy szaktanácsadás díjmentes, szóval mi az Agrárkamara képviseletében járunk el. Már nagyon sok kisebb vagy közepes gazdálkodót kerestünk fel ezzel kapcsolatban, hogy tájékoztassuk őket a legújabb aktuális jogszabályokról. De segíteni tudunk egyéb dolgokban is nekik. Például a térképrajzolásban, vagy a gazdálkodási napló vezetésében“ – tette hozzá Bodon Dávid, rimaszombati falugazdász. 

A mezőgazdasági termelés az utóbbi években jelentős változásokon megy keresztül. Rohamos a technikai fejlődés, új termelési módszerek jelennek meg. Deák János, a hanvai Agrárius kft. ügyvezetője szerint fontos, hogy ezekkel az új módszerekkel a kisebb mezőgazdászokat is segítsék majd a falugazdászok. 

„A célunk, hogy minél olcsóbban termeljünk, mert a nagy mezőgazdászok képesek erre, ezáltal lejjebb is mentek az árak. Szükségünk van arra, hogy haladjunk a korral, ismerjük meg a legújabb trendeket – ebben nyújthat nagy segítséget a falugazdász projekt“ – hangsúlyozta Deák János.

A gömöri régió mezőgazdászai Tankó Tamás, Bodon Dávid, valamint Burkus Imre segítségét kérhetik. Elérhetőségük az Agrárkamara honlapján megtalálható, a www.aksds.sk oldalon.

0 HOZZÁSZÓLÁS