Sikeres a Gazdaságfejlesztési Program Kárpátalján

ma7 2019. január 16., 12:14

A Kárpátinfo.net interjút közölt Berki Mariannával, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány igazgatójával, aki a Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program elmúlt három évét értékelte. Az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program hasonlatos a Felvidéki Baross programhoz, bár vannak benne eltérő intézkedések.

A program 2016-ban indult három célterületen: vállalkozásfejlesztés, mezőgazdaság és turizmus. Ezekben a kategóriákban 2016-ban összesen 1000 pályázat nyert.

2017-ben vállalkozásfejlesztés és mezőgazdaság kategóriában írták ki a pályázatot, abban az évben több mint 2000 nyertes pályázóval kötöttek szerződést. 2016-tól Kárpátalja területén 4500 sikeres pályázót támogattak.  Ahogy Berki Marianna részletezte, a pályázók 97 százaléka frissen bejegyzett vállalkozó vagy egyéni vállalkozó, és a legtöbben a mezőgazdaságban voltak aktívak.

A gazdaságfejlesztési pályázatokon kívül volt egy földnevesítési kiírás is, amelyre 2016-ban több mint 12 000 pályázat érkezett, 2017-ben pedig újabb közel 5000. Ennek a programnak a keretén belül segítették, hogy az embereket földjei kataszteri számához jussanak. Az új ukrán törvények szerint ugyanis Ukrajnában hivatalosan csak akkor földtulajdonos valaki, ha az általa birtokolt föld rendelkezik kataszteri számmal.

Berki Marianna beszámolt arról is, mi áll leginkább a kárpátaljai vállalkozók érdeklődésének középpontjában.  Az első pályázati évben a legtöbben a turizmus területén pályáztak. A mezőgazdaság kategóriában a legtöbben traktorra, kiegészítő erőgépekre, fóliasátrakra és egyéb eszközökre. A vállalkozásfejlesztésben nagyon sokrétű volt a pályázatok igénye, így nem kívánta őket csoportosítani.

Az alapítvány igazgatója szerint a program hatásaként Kárpátalján körülbelül 3500 új vállalkozás vagy egyéni vállalkozás jött létre, ami nagyjából ugyanennyi családot takar. Minden évben végeznek egy utóellenőrzést, ahol felmérik, hogyan gyarapodott a gazdálkodás vagy a gazdaság a támogatás által, a pályázatban megjelölteknek megfelelően használatosak-e az eszközök. Idén már látják a 2016-os pályázók vállalkozásainak gyarapodását.

Képgalériánk:

Berki Marianna elmondta azt is, hogy nagyon nehéz időket élnek most Ukrajnában, igazi megpróbáltatást jelent itt megélni. Többnyire munkanélküliség van, ahol pedig van munkahely, nagyon alacsonyak a bérek, amiből nem tudják fenntartani az itt élők családjaikat. Ez a program viszont segíti őket abban, hogy tovább tudják fejleszteni a vállalkozásaikat.

Az ukránok vegzálása

Az interjúban kitértek arra is, hogy az ukrán hatóságok szeparatizmussal vádolják az Egán Ede Jótékonysági Alapítványt, és vizsgálatot indítottak ellene. Az igazgatónő információi szerint nagyon sok pályázót megkerestek.

Közel 50 százalékukat behívták az államvédelmi szervekhez vagy felkeresték őket. Ugyanezt tették az Egán Ede Alapítvány alapító tagjaival is és munkatársaival.

Berki Marianna a zaklatást azzal kommentálta:

Nem látom a vád alátámasztását. Azt azonban látom a pályázatok aláírásai alapján, hogy nem ijedtek meg az emberek. Ez nagyon fontos, nem szabad engedni a megfélemlítésnek. Az alapítvány a tevékenységét legálisan végzi, mi mindennel elszámolunk az ukrán állam felé, s ugyanezt várjuk el a pályázóinktól is.

 Az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány a pályázatokat idén is folytatja. Most abban gondolkodnak, hogy 2019-ben a vállalkozásfejlesztési és a turisztikai pályázatokat részesítenék előnyben, hiszen a vállalkozásfejlesztés majdnem egy évet pihent, turisztikai pályázat pedig csak 2016-ban volt meghirdetve. A turisztikait azért halasztották, mert az akkor kiderült hibákat korrigálnunk kellett. A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács jelenleg is dolgozik egy fejlesztési terven. A pályázatok kiírásai tervben vannak, ám pontos dátummal még nem tudtak szolgálni.

0 HOZZÁSZÓLÁS