Magyarországon családonként tízmilliókkal támogatják a gyermekek vállalását

Matus Tibor 2019. február 11., 14:33

Orbán Viktor évértékelő beszédében a gyerekvállalást ösztönző demográfiai programot hirdetett. Bár a részletekben sok minden megbújik, az már első pillantásra is látható, hogy komplex megoldást vázolt fel a magyar miniszterelnök.

Csavaros észjárás – több legyet egy csapásra

Az Orbán-kormány már a kezdetektől próbált valamit tenni a népesedési fordulat érdekében. Ezek az intézkedések nem múltak el nyomtalanul: az elmúlt években például 1,25-ről 1,49-re nőtt a termékenységi ráta. A vágyott cél, a 2,1-es érték eléréséhez azonban több kell - vonta le az elmúlt évek következtetéseit a magyar kormány. A miniszterelnök által most bejelentett lépéseknek lehet ilyen hatása, és nem csak ilyen.

A csavaros megoldás abban áll, hogy a demográfiai csomag, annak nagysága következtében, a gazdaságra is komoly élénkítő hatással lesz. Ugyanis ösztönözni fogja a hitelezést, azaz a belső keresletet, ami az export mellett egyre hangsúlyosabban szerepel a magyar gazdaságpolitikában. Ráadásul úgy, hogy segítheti a hosszú távú demográfiai célokat.

1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását
Minden 40 év alatti nő az első házassága esetén 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a második gyermek esetében újabb 3 évre felfüggesztik és a tőketartozás a harmadát elengedik, a harmadik gyermeknél a maradék tőketartozást elengedik.

Persze még sok az ismeretlen, de a Portfolio.hu számítása alapján, amennyiben –  az évente megkötött 50 ezer házasságból – mindenki igénybe veszi a 10 millió forintnyi hitelkeretet, az 500 milliárd forintnyi (1,6 milliárd euró) hitel beáramlását jelentené a gazdaságba, várhatóan az ingatlanpiacra. A költségvetés számára nagy valószínűséggel egyszerre jelenne meg a közvetlen támogatás, kamatszubvenció és adóelengedés formájában, igen változatos időbeli szétoszlásban.

A hitelprogramból egyértelműen kitűnik az a szándék, hogy a jelenlegi 29-30 évről előbbre hozzák az első gyermek vállalását az anyáknál. Ez azért is fontos, mert a tapasztalat szerint, még ha a szándék meg is van az anyáknál a harmadik és negyedik gyermek vállalásához, ez gyakran azért nem sikerül, mert kicsúsznak az anyák a szülőképes korból.

A program lehetőséget teremt, hogy az első gyermek világrahozatalával  a fiatal házaspár három évig mentesül a törlesztő részletektől.  Tehát a hitel felvételéhez érdemes előbbre hozni a házasságkötés időpontját – amit a fiatalok hajlamosak manapság elodázni –, és minél korábbra hozni a gyermek születését. Ideális esetben, ha a három gyermek rövid időn belül egymás után születik, akkor a 10 millió forintos (cca. 32 ezer euró) kölcsön minimális törlesztés után támogatássá válik.  

2. Bővül a CSOK kedvezményes hitele,
a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják. Heteken belül jön a falusi emberekre szabott CSOK.

A CSOK (3%-os kamattámogatás) eddig új lakás építése, vagy vásárlása esetén járt, felhasználhatósága a használt lakások vásárlására kibővíti a fiatal házasok lehetőségeit. Viszont valószínűleg megmozgatja az ingatlanpiaci árakat, a falusi CSOK pedig emelheti a kistelepüléseken az árakat. Ezt akár minősíthetjük vidékfejlesztési lépésnek, hiszen újra vonzóvá teszi a kistelepüléseken az új építkezéseket.

3. Átvállalás a jelzáloghitelből
Már a második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadik gyermek születésekor 4 millió forintot, minden további gyermeknél 1-1 milliót vállalnak át a családok jelzáloghiteléből.

A Portfólió ekképp kalkulál:

Amennyiben a frissen bejelentett kedvezmények mellett a CSOK 10+15 is megmarad, akkor a 3 gyereket vállalók 25 millió forint (azaz majdnem 80 ezer euró) "ingyen pénzzel" indíthatják a közös életüket, hiszen a CSOK-ból eleve kapható 10 millió forint, a gyermekvállalási hitel 10 millió forint ingyen pénzzé alakul át, a jelzáloghitel átvállalás ehhez ad még hozzá 5 millió forintot.
4. Mentesség az személyi jövedelemadó fizetése alól
Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól.

Ez a kedvezmény nem közvetlenül ösztönzi a gyermekvállalást, hiszen két gyermek után is jelentős adókedvezményeket kaphat a szülő. Inkább a társadalom megbecsültséget próbálja közvetíteni annak a néhány tízezer nőnek, akit ez érinthet.

Ha az anya a négy gyerek mellett, 40 évesen ismét munkát vállal, és így az élete végéig szja-mentességet élvezhet, nyugdíjba vonulásának időpontjáig adóelőnye elérheti a cca 20 millió forintot is. A kisgyermekes családok már eddig is 99 ezer forintnál több adó- (és járulék)kedvezményt is érvényesíthetnek havonta.

5. Nagycsaládosok autóvásárlási programja
Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja, a legalább 3 gyermekes családoknak 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást adnak legalább hétszemélyes autó vásárlásához.

Ezt az intézkedést sokan nem tartják gyerekvállalásra ösztönzőnek, de mindenképp szükséges lépésnek tűnik, ha valaki látott már egy kisebb autóba belezsugorított három gyermekülést. A negyedik gyermek vállalását gyakran akadályozza az autók férőhelye, és az ezzel járó mobilitás elvesztésének lehetősége. Jelenleg valóban a sokgyermekes családok jelentős részének anyagi helyzete nem olyan, hogy hétszemélyes autóról álmodhasson, de ennyi kedvezmény mellett könnyebben megteremtődik ennek is a lehetősége.

Anyák visszatérése a munkaerőpiacra
6. Megvalósul a teljes bölcsődei ellátás, 3 év alatt 21 ezer új férőhelyre lesz szükség, amiből az év végéig 10 ezer megépül. 2022-re minden szülő bölcsődébe viheti a gyermekét.
7. Bevezetik a nagyszülői gyedet, ha a szülők így döntenek a jövőben a nagyszülő is mehet gyedre.

Ez a két intézkedés segítheti az anyák visszatérését a munkaerőpiacra. Jelenleg Magyarország le van maradva a szülőképes korú nők munkapiaci aktivitásában. A fiatal nők gyerekvállalási döntéseiben fontos, hogy tudják, reális a visszatérés munkájukhoz, karrierjükhöz.  Mindezt segítheti a teljes bölcsődei ellátás és a nagyszülői gyed, ahol a nagyszülő veheti át a kisgyermekről való gondoskodás mindennapi terheit. Ez a dolgozó, és nem nyugdíjas nagyszülőkre vonatkozik, azaz a nagyszülő nem dolgozhat, ha ő vigyáz az unokákra.

0 HOZZÁSZÓLÁS