Közösségi autózás indul elektromos autókkal Kassán

Fábián Gergő 2019. február 10., 17:12

Car-sharing, vagyis közösségi autózás indul Kassán. A városban az első ilyen jellegű szolgáltatást a SHARE'Ngo társaság indítja, a flottájába tartozó húsz elektromos autó 2019. február 18-tól várja az utasokat.

Fotó: Fábián Gergő

Aki igénybe szeretné venni a szolgáltatást, először is le kell töltenie okostelefonjára a SHARE’Ngo alkalmazását, majd regisztrálnia kell. Ezt követően kiválasztja a számára megfelelő csomagot – az utazás percenként 0,12-0,16 euróba kerül, csomagtól függően –, amit bankkártyával kifizet. A felhasználó ezután az alkalmazás segítségével megkeresi a legközelebbi szabad autót, lefoglalja azt, majd amikor odaér a járműhöz, az alkalmazással kinyitja, és már indulhat is, a város teljes területén közlekedhet. Amikor már nincs szüksége az autóra, azt a legközelebbi szabad parkolóhelyen hagyja az úgynevezett free floating zónában, amely jelenleg az Óváros, Kassa-Észak, Kassa-Dél és Kassa-Nyugat városrészt foglalja magába. A tervek szerint ezt a zónát a jövőben bővítik majd. Jelenleg 20 darab elektromos meghajtású ZhiDou autó áll rendelkezésre, ezek számát szintén növelni akarják.

Fotó: Fábián Gergő

A szolgáltatást ünnepélyes keretek között az Atrium Optima bevásárlóközpontban indították el 2019-február 9-én.

Peter Liba, a SHARE’Ngo ügyvivője röviden ismertette a car-sharing működését, illetve elmondta, a szolgáltatás azzal a céllal jött létre, hogy megoldást kínáljon a városokban tapasztalható közlekedési problémákra, mint például a kevés parkolóhely, a sűrű forgalom, a dugók.

A car-sharing határozottan a jövő szolgáltatása, amely azokban a városokban, országokban, ahol üzemel, bebizonyította, hogy jelentős mértékben hozzájárul az említett problémák megoldásához

– emelte ki.

Hozzátette, egy megosztott autó 15 magántulajdonban levő autót képes kiváltani a városban. Az utóbbi az idő 96 százalékában parkol valahol, parkolóhelyet foglal, míg egy megosztott autót naponta átlagosan 10-15 alkalommal használ valaki. Peter Liba egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy elektromos autókat használnak, ami kevésbé káros a környezetre. Végezetül reményét fejezte ki, hogy a kassaiak bizalmat szavaznak a szolgáltatásnak, megértik annak jelentőségét.

Peter Liba Fotó: Fábián Gergő

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke megjegyezte, Pozsonyban még csak tervezik hasonló szolgáltatás bevezetését, miközben ez Kassán már valósággá válik. „Meggyőződésem, hogy Kassa a jövő metropolisza” – hangsúlyozta hozzátéve, a szolgáltatás összefügg egyebek mellett a környezetvédelemmel és a közlekedés tehermentesítésével, amelyek mind jó érvek amellett, hogy a car-sharing otthonra leljen a városban, és tovább fejlődjön.

Remélem, hogy a mostani 20 autóból álló flottához a jövőben sokkal több csatlakozik, a kassaiak pedig megszeretik ezt a közlekedési módot

– mondta a megyeelnök. Egyúttal jelezte, a társasággal már tárgyalnak arról, hogy a szolgáltatást a megye más városaiban is bevezetnék.

Rastislav Trnka Fotó: Fábián Gergő

Bár a szolgáltatást már hivatalosan elindították, az autókat a gyakorlatban 2019. február 18-tól veheti majd használatba az utazóközönség. További információk a SHARE’Ngo honlapján érhetők el.

Képgalériánk:
Fotó: Fábián Gergő

0 HOZZÁSZÓLÁS