cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. november 13., 15:45

Komáromban lesz a legmagasabb Duna-híd

Érsek Árpád közlekedési miniszter rövid sajtótájékoztatót tartott az épülő komáromi híd melletti Inkubátorházban, ahol bejelentette, hogy a híd pillérjének a tetejére rákerült az utolsó szegmens, ezzel elérte a teljes magasságot. Ez lesz a legmagasabb Duna-híd. Ahhoz, hogy a túlpartot elérjék, már csupán 45 méternyi hiányzik. Tehát három 15 méteres elemet kell még beemelni, hogy összekössék a két partot.  

komaromi-hid-ersek.jpg
Galéria
+4 kép a galériában

Az utolsó három elem, amennyiben az időjárási körülmények engedik, még ebben az évben a helyükre kerülhet, de biztosan tartani tudják a januári időpontot, amint azt az építési terv előírja. A híd megnyitását május-júniusra ígérik a szakemberek.

A híd magassága a Duna medrétől számítva 118 m lesz. Ez lesz egyúttal a Szlovákia legmagasabb hídja is. A pilon belsejében lévő csigalépcső 405 lépcsőfokon és 8 létrán keresztül vezet a kilátóteraszhoz. Ennek a magasságnak a leküzdése megfelel annak, mintha felgyalogolnánk egy 32 emeletes felhőkarcoló tetejére. Az aszimmetrikus pilon a Duna szlovákiai oldalán helyezkedik el.
Az új közúti híd átadása csökkenteni fogja az Erzsébet hídon áthaladó forgalmat. A hídon a kétsávos főúton kívül kerékpárutat és a gyalogosok számára járdát is kialakítanak. A projekt teljes költségvetése több mint 117 millió euró.

Fotó:  Új komáromi-híd Látogatóközpont

Érsek Árpád beszámolt a Vág-híd körüli bonyodalmakról is. A hídról, miután nem csak vizuálisan diagnosztizálták az állapotát, kiderült, hogy katasztrofális állapotba került, sürgősen leszedték az útburkolat felső részét, hogy könnyítsenek a híd terhelésén. Az alatta lévő réteget viszont nagyon gyorsan kiverték az autók, így a napokban a kátyúkat kellett javítani, és ezek a munkálatok okozták a sokszor 40-60 percre nyúló várakozásokat.

A javítási munkálatok ma délelőtt fejeződtek be.

Érsek elnézést kért az autózóktól a sorbanállás kellemetlenségeiért.

A miniszter elmondta, hogy a napokban aláírják a kivitelezési szerződést a Vág-híd aládúcolására.

Kedvező esetben az aládúcolás az év végéig megtörténhet, ami után a hidat újra használhatják majd a teherjárművek is.  

Érsek kitért a komáromi elkerülőút kérdésére is. Elmondása szerint a tervezet már túl van a környezeti hatástanulmányon, és még

februárig szeretnék kiírni a közbeszerzést a kivitelezési tervek elkészítésére.

A sajtótájékoztató rövidre sikeredett, egyrészt a rossz idő miatt nem történt helyszíni bejárás, illetve amiatt, mert a közlekedési miniszter a nyitrai baleset helyszínére igyekezett. Érsek Árpád kifejezte részvétét a balesetben elhunytaknak.

komaromi-hid-ersek.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.