Keletre miért nem érkeznek új szerelvények?

Zsebik Ildikó 2019. augusztus 13., 16:43

Szlovákiába 25 új vasúti szerelvény érkezik, ezek a régiók közötti közlekedésben kapnak szerepet 2020-tól, olvasható a Szlovák Vasúttársaság közleményében, amelyből  az is kiderül, hogy valamennyi Zsolna megyében közlekedik majd Puhó, Trencsén, Liptószentmiklós, Csaca irányában. A szerelvényeket a Škoda Transportation gyártja.

Keleten ez is jó?! Fotó: Google

Vajon ezekből miért nem jut az ország keleti végeibe is? Hisz itt még a 70-es években gyártott szerelvények is forgalomban vannak? Kassa és Eperjes megye az elmúlt 9 évben mindössze két emeletes vonatot kapott, amelyek közül az egyik épp javítás alatt áll.

Ez is azt hivatott bizonyítani, hogy ha a javak elosztásáról van szó, akkor Szlovákia csak északi és a nyugati területekben gondolkodik, a többi mostohagyerek.

Vajon délen és keleten nem fizetünk meg ugyanúgy minden adót, járulékot, mint az ország más pontján lakók? Amíg az új szerelvények kényelmesek, kulturált utazást biztosítanak, addig a keleti országrészben közlekedők lepusztultak, a WC használata egyáltalán nem javasolt, ráadásul olyan hangosan zakatolnak, hogy még a telefonálást is lehetetlenné teszik. A ki- és beszálláskor pedig a lépcsők olyan magasak, hogy 50 év felettiek ne is próbálkozzanak.

Minden jóindulat mellett mégis csak az jut eszembe, hogy ennél az elosztásnál is tudatos szerepet játszhat az itt élő magyar kisebbség földrajzi elhelyezkedése.

0 HOZZÁSZÓLÁS