Hatalmas különbség van a fizetések között Szlovákiában: Pozsonyban 90%-kal magasabbak a bérek, mint keleten

ma7 2019. augusztus 13., 11:32

Mély szakadék van a szlovák fővárosban és az Eperjesi kerületben levő Szinnai járásban kapott fizetések között.

Egész Szlovákia területén itt van a legnagyobb különbség a Platy.sk internetes bérfelmérése alapján. Amíg a Szinnai járásban a bruttó átlagfizetés 789 eurót tesz ki, addig a pozsonyi alkalmazott bére 90%-al több. Egy pozsonyi alkalmazott fizetési szalagján úgy 1500 euró van. A szlovák fővárosban a medián bér 1400 eurót mutat.

A medián matematikai középérték, amely az átlagértéknél jobban, reálisabban és pontosabban jellemzi a fizetésbeli eloszlásokat. Míg ugyanis az átlagfizetések nagyságát néhány magasabb fizetés erősen megemelheti, a medián a valós középértéket mutatja: ennél az értéknél az emberek fele keres többet, pontosan fele pedig kevesebbet. Ily módon részletesebb képet ad a keresetekről.

Kelet-Szlovákiában a medián 750 eurót tesz ki. Ezek alapján itt még a legmagasabb fizetés sem felel meg a fővárosi medián bérnek.

Az oldal elemzése rámutatott, hogy Pozsonyban a legkevesebbet kereső alkalmazottak bruttó fizetése kevesebb mint 850 euró. Ha Szinnán nézzük az alacsony fizetéssel rendelkező alkalmazottak csoportját, látjuk, hogy bérük a minimálbér szintjén van, ami ebben az évben bruttó 520 eurónak felel meg. Szlovákia ezen térségében a legjobban kereső alkalmazottak átlagfizetése magasabb, mint bruttó 1200 euró. Pozsony esetében ez a számadat több mint a kétszerese. A pozsonyi bérelit fizetése több mint bruttó 2500 euró.

Ha Szlovákia járásait vesszük alapul a legalacsonyabb bérek az Eperjesi kerületben található járásokban vannak.

Továbbá még alacsony béreket fizetnek az alkalmazottaknak a Besztercebányai kerületben, a Poltári járásban,  a Zsolnai kerületben a Stubnyafürdői (Turčianke Teplice) járásban, valamint ide sorolható a Kassai kerületben lévő Szobránci járás  is.

Ha nézzük a másik oldalt, a magas béreket biztosító járásokat, a két nagyváros Pozsony és Kassa tűnik ki.

Az első helyen álló főváros és a második helyen álló Malacka (Malacky) között az eltérés 257 euró. Malacka és Nagyszombat között 90 euró. A többi járásnál a bérezések már kiegyensúlyozottabbak, nincs ekkora eltérés.

Forrás: platy.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS