2019. szeptember 16., 12:15

Danko csökkentené a társaságok nyereségadóját

Andrej Danko csökkentené a százezer euró forgalom alatti társaságok nyereségadóját a jelenlegi 21 százalékról 15-re. A javaslatról hamarosan dönt a szlovák parlament. A vállalkozók üdvözlik, de egyben figyelmeztetnek, a törvényjavaslatnak hiányosságai vannak és igazságtalan.

Andrej Danko
Fotó: TASR
Alacsonyabb adóval a gazdasági lassulás ellen

A törvényjavaslat része a koalíció által beterjesztett szociális csomagnak, és már második olvasatban van a parlamentben. Andrej Danko, az SNS elnöke eredetileg az összes társaság adójának csökkentését tervezte, de végül csak azok maradtak, amelyek éves forgalma nem haladja meg a százezer eurót. Ezek a jogi személyek jövőre 15% -os adómértéket alkalmaznának a nyereségadóból. Hasonlóképpen adóztatnák az egyéni vállalkozókat is, ha forgalmuk nem éri el a fent említett plafont.

Az üzleti szektor képviselői vegyesen reagáltak

Általában kívánatos tartják a vállalkozók adóterheinek csökkentése, de nem a javasolt formában.

A vállalkozók minden adócsökkentést pozitívan érzékelnek. Annál is inkább, mivel a gazdaság lassulására számítanak, amikor valószínűleg minden ágazatban csökkenni fog a megrendelések száma. Viszont felhívják a figyelmet, hogy

a javaslat nem ment keresztül szakmai egyeztetésen.

A tárcaközi egyeztetés hiányára is felhívják a figyelmet. Pozitívnak tartják, hogy az adócsökkentés mérsékelheti a minimálbér emeléséből adódó költségemelkedést, de egyelőre nem látni, milyen egyéb hatása lesz a törvényjavaslatnak.

A HNonline szerint a költségvetésnek mintegy 100 millió eurónyi bevételkiesést okozna.

A nagyobb vállalatok nehezményezik, hogy a bevételhatár miatt az egyenlő elbánás elve sérül, hiszen megkülönbözteti a vállalkozásokat. A százezer egy eurós forgalmú vállalat már 1 242 euróval több nyereségadót fizetne, mint a százezer eurós forgalmú. Szerintük így kétfajta adókulcs alakulna ki, amelynek nincs semmiféle makroökonómiai megalapozottsága, nem növelné a foglalkoztatottságot, vagy a gazdasági növekedést. Szerintük ezzel a lépéssel Szlovákiát elárasztanák a külföldi vállalatok kisforgalmú leányvállalatai. Javaslatuk alapján

több hatást érnének el, ha a nyereségadót egységesen 19 százalékra mérsékelnék.

Külföldön sem ritka a kétfajta adókulcs

Jelenleg hat EU-s országban tér el a társasági adó mértéke. Például Belgiumban a ngyvállalatok a jövő évtől 25 százalékot fizetnek, míg a KKV-k 20 százalékot fizetnek akár több százezer eurós forgalomnál is. Horvátországban ugyanez ez 18%, a kisebb vállalkozások esetében 12%, Lettországban 20% a nagyoknak, a kisvállalkozásoknak pedig 15%.

Az ellenzők figyelmeztetnek arra, hogy az államokat nem szabadna az adózás alapján összehasonlítani, mivel a csökkentés hatással van munkatermelékenységre is.

Szlovákiában a munkatermelékenység a németországi munkatermelékenységnek mindössze 33% -át éri el.

A különbség nem az emberekben van, hanem a vállalatok tőkéjében és felszerelésében, amelyek az alkalmazottak rendelkezésére állnak.

Hasonlóképpen, a vállalkozók felhívják a figyelmet a munkaerőköltségekre, amely Szlovákiában már magasabb, mint a Csehországban vagy Ausztriában.

Ma egy szlovák munkáltató 1,1 százalékkal többet fizet, mint az osztrák, és 2,6 százalékkal több, mint a cseh.

Az év elején az euróövezet országai közül a munkaerőköltségek Szlovákiában növekedtek a leggyorsabban (8,7%), a második negyedévben pedig ez tovább gyorsult (9,7%), ami a leggyorsabb növekedést jelenti az elmúlt 11 évben. Az euróövezetben az átlagos bérköltség növekedése 2,4 százalék volt.

Az elmúlt két évben a munkáltatóknak a munkaerőköltségeket olyan kormányzati intézkedések növelték, mint például éjszakai, ünnepi és hétvégi bérpótlékok, üdülési utalványok vagy a minimálbér emelése. Mindez a termelési ágazatot érinti, ahol a szlovák vállalatok a többi európai uniós országbeli versenytársakkal szemben elsősorban a relatív alacsonyan tartott munkaerőköltséggel versenyeznek.

Megosztás
Címkék