2019. november 23., 15:57

A Nemzeti Autópálya Társaság reagált a Számvevőszék bírálatára

A Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) intenzíven dolgozik a pályázati dokumentumok előkészítésén amely az útdíjrendszer üzemeltetésére vonatkozó új szerződésre vonatkozik. Előzetes piaci konzultációkat indítana már ez év decemberében. Ezt a Számvevőszék megállapításaira reagálta az NDS szóvivője, Michaela Michalová.

myto.jpg
A Számvevőszék felhívta a figyelmet, hogy Szlovákiában az autópályadíjak beszedésének rendszere nem hatékony és gazdaságtalan. Mindez az útdíjrendszer működését célzó ellenőrzés eredményeiből következik. Megállapították, hogy 2014-től 2018-ig az autópályadíjként befizetett minden euró után csupán 10 centet használtak fel új autópályák építésére.
Megállapították, hogy kilenc év alatt autópályadíjakból több mint 1,576 milliárd eurót szedtek be. Ennek az összegnek a 48%-a, vagyis 760 millió euró került az üzemeltető magánvállalat, a  SkyToll számlájára az évek során.
A Számvevőszék  szerint az útdíj-rendszeren belül az ingatlantulajdonlás szintén nagyon problematikus. Az államnak, amely az Autópálya Társaságon keresztül 256 millió eurót fizetett útdíj-rendszer kiépítésére, mégsincs tulajdonjoga sem a műszaki berendezésekre, sem magára a rendszerre.
Az ellenőrök szerint ez a helyzet ellentmond a gazdaságosság elveivel, és maga az szerződés előkészítése is felveti a közlekedési minisztérium vagy az Autópálya Társaság egyes tisztviselőinél a hűtlen kezelés gyanúját.
 Az új útdíj pályázatot az Európai Unió célkitűzéseinek megfelelően indítjuk, hogy összeegyeztethető legyen az egész EU-ban 2020-tól induló új útdíj beszedési rendszerrel. Az NDS emellett tárgyalásokat folytat az útdíjszedési rendszer üzemeltetőjével, hogy az NDS javára a szerződés feltételeinek módosuljanak"

 - mondta Michalova.

Hangsúlyozta, hogy a hatályos jogszabályok szerint az NDS útdíjakból származó bevételt nemcsak az autópályák és az gyorsúthálózat fejlesztésére, hanem elsősorban azok üzemeltetésére és felújítására használják.

Ez azt jelenti, hogy a befolyt pénz az autósok érdekében, az úthálózat fejlesztésére lett felhasználva

- mondta.

Michalová emlékeztetett arra, hogy az autópályadíj-rendszer működtetésére vonatkozó jelenlegi (2022-ig tartó) szerződést tíz évvel ezelőtt írták alá a Smer-SD első irányítása alatt, és az NDS jelenlegi vezetése ezt a bevételek újraelosztásának rögzített feltételeivel örökölte.

"Míg 2010-ben a bevételek 141,6 millió eurót, a kiadások pedig 106,4 millió eurót tettek ki, azaz a nettó árbevétel 35,2 millió eurót volt, vagyis az összbevétel25% -a.
2014-ben a bevétel 181,5 millió eurót tett ki, költség 93,8 millió volt, tehát a nettó árbevétel 87,6 millió eurót tett ki, az összbevétel 48%-át.
Addig 2017-ben a bevétel már 198,9 millió eurót, a költségek 76,8 millió eurót tettek ki, a nettó bevétel pedig 122 millió eurót volt, vagyis az összbevétel 61% -a.
Tehát ez az évek során növekedett "
- jegyezte meg.

Michalová hozzátette, hogy a működési költségek és az útdíjak beszedéséből származó bevételek arányát többek között a szolgáltatási igények befolyásolják. Ezeket a szolgáltatás indítása óta többször kibővültek, főként a kapcsolódó szlovák jogszabályok módosításának végrehajtása miatt. Ezek gyakran a közvetlenül a autópályadíjak beszedésének szélesítését érintették (pl. a 2. és 3. osztályú utak megfigyelése, adatok szolgáltatása a közlekedési rendszerekhez), vagy a fuvarozók igényeit, a felhasználói kényelem növelése érdekében.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.