2019. augusztus 30., 12:30

A kiselsősök idén támogatást kapnak az államtól az iskolakezdéshez

Ebben az évben először az elsősök anyagi támogatást kapnak az államtól az iskolakezdéshez. Azok a szülők, akiknek a gyermeke most kezdi az alapiskola első évfolyamát, októberben 100 eurós anyagi támogatást kapnak. Szeptember 1-jén lép érvénybe az a családi pótlékról szóló törvénymódosítás, amelyet a Smer-SD terjesztett elő.

201609101204220.KISELSOS_1-2.jpg

A módosítást előterjesztő képviselők szerint a családi pótlék egyszeri emelése a szülők közvetlen támogatását jelenti, amelyet októberben automatikusan mindenki megkap, anélkül, hogy ezt kérvényezné. A támogatás kifizetésének feltétele, hogy a gyermek elkezdjen iskolába járni.

Arról, hogy idén mely gyermekek léptek be az alapiskolába, a támogatást bonyolító hivatalok a gyermekek, tanulók és hallgatók központi nyilvántartásából fognak értesülni, ahová minden iskola szeptember végéig köteles beírni az adatokat.

„Az a cél, hogy minden gyermek számára, aki megkezdi a kötelező iskolalátogatást, biztosítva legyenek a szükséges iskolai eszközök” – magyarázták a képviselők. Az intézkedés azoknak a szülőknek a kiadásait hivatott csökkenteni, akiknek a gyermeke belép az alapiskolába.

Az intézkedés ebben az évben 6,2 millió euróba fog kerülni. A támogatást idén 59 000 gyermek fogja megkapni, jövőre 59 300, 2021-ben pedig 59 600 gyermek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.